Ga terug
klein

Hoe physalis chutney maken?

Physalis chutney maken begint met het schoonmaken van de vruchtjes en het snipperen van ui en knoflook. Daarna worden alle ingrediënten samen gekookt tot een dikke, glanzende chutney. Dat duurt even, maar de geur die je tijdens het koken tegemoetkomt, maakt alles goed. Door voldoende zuur en suiker toe te voegen, kun je de chutney maandenlang bewaren. Let er wel op dat de potten goed schoon zijn en heet gevuld worden.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 Jampotten
calorieën 146 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Houten lepel
  • Snijplank en mes
  • Keukenweegschaal
  • Glazen jampotten met metalen deksels
  • Schone trechter (optioneel)
  • Glazen potten tang of ovenhandschoenen
  • Eventueel vergiet om physalis schoon te spoelen

Ingrediënten
  

  • 750 gram physalis schoongemaakt, zonder schilletjes
  • 300 gram uien
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram geleisuiker of gewone suiker als je het dikker inkookt
  • 250 milliliter witte wijnazijn of appelazijn
  • 2 eetlepels geraspte verse gember
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel mosterdzaad geel of bruin
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel zout
  • 1 snufje chilivlokken naar smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Snij de physalis doormidden en verwijder eventuele beschadigde exemplaren. Spoel ze goed af en laat uitlekken. Snipper de ui fijn en pers of hak de knoflook.

2. Chutney maken

  • Verhit een scheutje azijn in een grote pan en voeg de ui en knoflook toe. Laat dit even fruiten tot het glazig is. Voeg dan de physalis toe, samen met de geraspte gember, kurkuma, mosterdzaad, het kaneelstokje, zout en eventueel chilivlokken. Schep goed om en giet de rest van de azijn erbij. Voeg daarna de suiker toe en breng alles langzaam aan de kook.
  • Laat de chutney rustig pruttelen op laag vuur. Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt. De chutney moet inkoken tot een stevige, stroperige massa. Dat duurt ongeveer 30 tot 45 minuten, afhankelijk van hoeveel vocht de physalis loslaat. Verwijder op het einde het kaneelstokje.
  • Steriliseer intussen de jampotten door ze in kokend water te zetten of droog te verhitten in een oven van 130 graden. Zorg dat ook de deksels goed schoon zijn.
  • Schep de hete chutney in de hete potten. Sluit direct af met een schone deksel. Je kunt de potten direct rechtop laten afkoelen of op de kop zetten om het vacuümproces te bevorderen. Denk eraan dat bij sommige potten het zuur de deksels kan aantasten. Gebruik dan zuurresistente deksels, zeker als je de potten op hun kop zet.
  • Laat de potten helemaal afkoelen op een tochtvrije plek. Na afkoelen is de chutney klaar voor gebruik, maar na twee weken trekken is de smaak nog intenser.
Trefwoord Physalis chutney maken