Ga terug
klein

Hoe marmelada maken?

Marmelada maken doe je door te beginnen met stevige, rijpe kweeperen. Die kook je met water tot ze zacht zijn, daarna pureer je ze tot een dikke moes. De moes weeg je af en je voegt exact evenveel suiker toe. Vervolgens kook je dit mengsel rustig in tot het donkerder van kleur is en een dikke, bijna snijdbare massa vormt. Daarna schep je de marmelada heet in steriele potten. Voor een stevige binding moet je het echt lang inkoken. Hoe dikker de massa, hoe beter de houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Fruit
Keuken Portugees
Porties 4 Jampotten
calorieën 245.9 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Aardappelstamper of staafmixer
  • Schone theedoek of passevite
  • Weegschaal
  • Pollepel of houten lepel
  • Glazen jampotten met schroefdeksel
  • Schone trechter (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 2000 gram kweeperen
  • 1000 milliliter water
  • 1500 tot 2000 gram kristalsuiker afhankelijk van het gewicht van de pulp

Bereiding
 

  • Was de kweeperen grondig om de donzige schil te verwijderen. Snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Schillen hoeft niet, want de schil bevat veel pectine wat zorgt voor de geleiachtige structuur. Snij de stukken in kleinere parten.
  • Doe de kweepeerstukken in een grote pan en voeg het water toe. Breng langzaam aan de kook en laat het geheel op zacht vuur ongeveer 40 tot 50 minuten koken, tot de kweeperen helemaal zacht zijn.
  • Stamp de stukken kweepeer tot moes met een stamper of gebruik een staafmixer. Druk de moes vervolgens door een zeef of schone doek, zodat je een fijne pulp overhoudt zonder grove vezels of pitjes.
  • Weeg de verkregen pulp en voeg precies evenveel kristalsuiker toe. Bijvoorbeeld: als je 1500 gram pulp hebt, gebruik je ook 1500 gram suiker. Roer goed door.
  • Zet de pan weer op het vuur en laat de massa onder voortdurend roeren inkoken op laag tot middelhoog vuur. Dit kan 1 tot 2 uur duren. Hoe langer je inkookt, hoe steviger en donkerder de marmelada wordt. Blijf goed roeren, want het mengsel kan gemakkelijk aanbranden.
  • Schep de hete marmelada in brandschone jampotten. Sluit de potten meteen goed af. Je kunt de potten eventueel enkele minuten op de kop zetten voor een extra goede afsluiting, maar alleen als je zeker weet dat de deksels tegen het zuur kunnen. Laat daarna volledig afkoelen.
  • Laat de potten na het afkoelen op een donkere, koele plek rusten. Na een paar dagen is de marmelada stevig genoeg om in plakken te snijden. Serveer bij voorkeur met een stukje stevige kaas of op versgebakken brood. Een keer maken en je wilt nooit meer zonder.
Trefwoord Marmelada maken