Ga terug
klein

Hoe mandarijn tomaten chutney maken?

Mandarijn tomaten chutney maken vraagt geen ingewikkelde techniek, maar wél geduld en aandacht. Je laat het geheel langzaam inkoken tot het dik en stroperig is. De mandarijn zorgt voor een frisse, iets zoete noot, terwijl de tomaten en uien het geheel een diepe basis geven. De kruiden bouwen verder aan de smaaklaag.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten 300 milliliter
calorieën 155 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Snijplank en scherp mes
  • Glazen jampotten van ongeveer 300 milliliter
  • Keukenweegschaal
  • Trechter of soeplepel
  • Eventueel een staafmixer als je hem gladder wilt maken

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rijpe tomaten
  • 500 gram mandarijnen ongeveer 6 stuks
  • 300 gram uien
  • 150 gram rozijnen
  • 350 gram rietsuiker
  • 200 milliliter appelazijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 snufje chilivlokken optioneel

Bereiding
 

  • Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Pel de uien en snij ze fijn. Schil de mandarijnen zorgvuldig, verwijder zoveel mogelijk wit en snij de partjes in stukjes. Verwijder pitjes als je die tegenkomt.
  • Verwarm een scheutje water in een grote pan en fruit hierin de gesnipperde ui zachtjes aan tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe, geperst of fijngehakt. Doe de tomaten erbij, samen met de stukjes mandarijn, rozijnen, suiker, appelazijn en alle specerijen.
  • Breng alles aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen zonder deksel. Roer af en toe goed door, zodat het niet aanbrandt. Laat het zo’n 60 tot 75 minuten inkoken, tot het dik en geurig is. Hoe langer je kookt, hoe steviger en geconcentreerder de chutney wordt.
  • Wil je een gladdere chutney, dan kun je hem aan het einde voorzichtig pureren met een staafmixer. Laat hem dan nog enkele minuten doorkoken.
  • Vul schone, warme potten tot aan de rand met de hete chutney. Sluit direct af met een passend deksel. Zet ze eventueel vijf minuten op de kop om vacuüm te trekken, maar let op de kwaliteit van je deksel zoals eerder uitgelegd.
  • Laat afkoelen op een schone doek. Na afkoelen controleer je of het deksel goed vacuum is getrokken (het klikt dan niet meer).
Trefwoord Mandarijn tomaten chutney maken