Ga terug
klein

Hoe kokosnoot drogen?

Kokosnoot drogen, dan moet je vanzelfsprekend beginnen met het openen van de noot. Dat is het lastigste deel. Daarna haal je het vruchtvlees eruit, rasp je het fijn, en droog je het langzaam in de oven of droogoven. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je dit het beste aanpakt, zodat je zelfgemaakte kokos echt lekker droog en lang houdbaar wordt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 675 kcal

Benodigdheden

  • Schroevendraaier of priem
  • Hamer of stevig mes
  • Rasp (fijn of grof, naar wens)
  • Oven of droogoven
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Luchtdichte pot of weckpot

Ingrediënten
  

  • Eén hele verse kokosnoot

Bereiding
 

1. Kokosnoot openen

  • Leg de kokosnoot op een stevige ondergrond. Zoek de drie ogen bovenop. Met een schroevendraaier of priem prik je in één van deze ogen een gat. Laat het kokoswater eruit lopen en vang het op in een kom. Je kunt dit kokoswater gewoon opdrinken of gebruiken in een smoothie.
  • Sla daarna met een hamer of de achterkant van een zwaar mes op het midden van de noot, rondom. Na een paar tikken begint de schaal te barsten. Breek hem dan open. Haal de stukken vruchtvlees eruit. Soms laat het vanzelf los, soms moet je met een mesje wat helpen.

2. Vruchtvlees raspen

  • Spoel het vruchtvlees af onder koud water om eventuele stukjes schaal of bruine schil te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om het bruine velletje eraan te laten, of het eraf te schillen. Het is allebei eetbaar.
  • Rasp de kokos met een fijne of grove rasp, afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor koekjes en bakrecepten gebruik je meestal fijne kokos, voor muesli of curry’s mag het wat grover zijn.

3. Drogen in de oven

  • Verwarm de oven voor op 80 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de geraspte kokos in een dunne laag over de bakplaat. Zorg dat het niet te dik ligt, anders droogt het ongelijkmatig.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven. Laat de ovendeur op een kier staan, zodat het vocht goed weg kan. Je kunt hiervoor een houten lepel tussen de deur klemmen.
  • Laat de kokos ongeveer 60 tot 90 minuten drogen. Schep het af en toe om, zodat het gelijkmatig droogt. Zodra het niet meer vochtig aanvoelt en licht krokant is, haal je het uit de oven. Laat het volledig afkoelen op de bakplaat.

4. Bewaren

  • Doe de afgekoelde kokos in een luchtdichte glazen pot of weckpot. Zet deze op een koele, droge en donkere plek, zoals een voorraadkast. Zo blijft de kokos lang vers en knapperig.
Trefwoord Kokosnoot drogen