Ga terug
Klein

Hoe kievitsbonen drogen?

Kievitsbonen drogen begint met het verzamelen van de juiste peulen. Kies alleen droge, stevige exemplaren die geen tekenen van schimmel of rot vertonen.
Voorbereidingstijd 1 uur
Drogen 8 uur
Totale tijd 9 uur
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 295 kcal

Benodigdheden

  • Houten plank of droogrek
  • Schone theedoek
  • Oven met lage temperatuurstand (optioneel)
  • Bakpapier
  • Keukenweegschaal
  • Schone glazen potten of vacuümzakken voor opslag

Ingrediënten
  

  • Ongeveer duizend gram verse kievitsbonen bij voorkeur nog in de peul

Bereiding
 

  • Laat ze eerst drogen in hun peulen aan de plant, als het weer dat toelaat. Zodra de peulen hard en ritselend aanvoelen, kun je ze oogsten.
  • Haal de bonen uit de peulen en leg ze in één laag op een houten plank, een schone theedoek of een droogrek.
  • Kies een droge, goed geventileerde ruimte. Keukens zijn vaak geschikt, mits er geen vocht in de lucht hangt. Draai de bonen dagelijks even om, zodat ze aan alle kanten gelijkmatig drogen. Dit kan enkele weken duren.
  • Wil je het sneller aanpakken? Dan kun je een oven gebruiken. Leg de bonen op bakpapier en droog ze op vijftig graden Celsius, met de ovendeur op een kier. Dit proces duurt tussen de zes en acht uur. Controleer tussendoor of ze niet te hard worden, want dan verliezen ze hun smaak. Ze zijn goed als je ze niet meer met de nagel kunt indrukken en ze hol klinken wanneer je ze op een bord laat vallen.
Trefwoord Kievitsbonen drogen