Hoe ketjap marinade maken?
Ketjap marinade maken doe je door een combinatie van zoet, zout, zuur en specerijen samen te voegen tot één geheel. De basis is natuurlijk ketjap manis, die stroperige Indonesische sojasaus. Daar voeg je andere smaakmakers aan toe zoals knoflook, gember, een vleugje azijn en wat sambal voor pit. Het draait allemaal om balans. Door het heel even zachtjes te verwarmen, trekken de smaken beter in elkaar en wordt het net wat voller van smaak.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 29 minuten min
Gang Marinade
Keuken Aziatisch
Porties 2 Flesjes
calorieën 208 kcal
- 300 milliliter ketjap manis
- 2 eetlepels rijstwijnazijn of natuurazijn
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 theelepel geraspte verse gember
- 1 eetlepel sambal oelek
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 eetlepel limoensap
- Optioneel: halve theelepel gemalen korianderzaad
1. Marinade maken
Zet een steelpan op laag vuur en giet er de zonnebloemolie in. Voeg daarna direct de fijngehakte knoflook en geraspte gember toe. Laat dit ongeveer twee minuten zachtjes fruiten zodat de smaken vrijkomen, maar let op dat het niet bruin wordt. Zodra de geur vrijkomt, giet je er de ketjap manis bij. Roer het geheel goed door.
Voeg daarna de bruine basterdsuiker, sambal oelek, rijstwijnazijn, sesamolie en limoensap toe. Als je korianderzaad gebruikt, voeg dat dan nu ook toe. Breng het mengsel op laag vuur aan de kook. Zodra het zachtjes pruttelt, zet je het vuur nog iets lager en laat je het vijf minuten trekken. Blijf af en toe roeren zodat er niets aankoekt.
Haal de pan van het vuur en laat de marinade een paar minuten afkoelen. Proef eventueel of de verhouding goed is. Wil je iets meer pit, doe er dan nog een beetje sambal bij. Gebruik een trechter om de marinade in de schone flesjes te gieten. Sluit ze meteen goed af met een schroefdop of stevige kurk.
Trefwoord Ketjap marinade maken