Ga terug
klein

Hoe kervel drogen?

Kervel drogen begint met het oogsten of kopen van verse, jonge blaadjes. Je gebruikt alleen het bovenste gedeelte van de kervelplant, dus de jonge stengels met blad. Was de kervel voorzichtig in koud water en laat hem goed uitlekken. Dep eventueel na met een schone doek of slacentrifuge. Daarna bepaal je op welke manier je de kervel wilt drogen: op kamertemperatuur, in een oven of in een droogapparaat. Het is belangrijk dat je de kervel tijdens het drogen uit de zon houdt en niet te heet laat worden, want dan verdwijnt een groot deel van de smaak.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 300 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mesje of keukenschaar
  • Schone theedoek of slacentrifuge
  • Touw of elastiekje (bij luchtdrogen)
  • Oven of voedseldroger (bij gebruik van apparaten)
  • Bakpapier (voor in de oven)
  • Glazen pot of metalen kruidenblikje met goed sluitend deksel

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 100 gram verse kervel jonge blaadjes en zachte stelen

Bereiding
 

1. Oogsten of kopen

  • Zorg dat je verse kervel gebruikt die niet verlept is. Het liefst oogst je 's ochtends vroeg, als het kruid nog sappig is. Snijd de bovenste 10 tot 15 centimeter van de plant af.

2. Schoonmaken

  • Spoel de kervel voorzichtig af onder koud stromend water. Leg de stelen daarna op een theedoek of gebruik een slacentrifuge om het meeste vocht te verwijderen. De kervel mag niet meer nat zijn, alleen nog wat vochtig.

3. Drogen

    Drogen aan de lucht

    • Maak kleine bosjes van de kervel (niet te dik) en bind deze samen met een touwtje of elastiek. Hang de bosjes ondersteboven op een warme, droge plek zonder direct zonlicht. Een zolder of kruidentak in de keuken werkt goed. Laat de kervel zo’n vijf tot tien dagen hangen tot hij krokant aanvoelt.

    Drogen in de oven

    • Verwarm de oven voor op 40 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de kervel losjes uit. Zet de ovendeur op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen) zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de kervel 2 tot 3 uur drogen, controleer regelmatig. Hij is klaar als de blaadjes kruimelig aanvoelen.

    Drogen in een voedseldroger

    • Leg de kervel in een enkele laag op de roosters van de droger. Stel het apparaat in op 35 tot 40 graden Celsius. Laat de kervel 4 tot 6 uur drogen. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en het apparaat kan het sneller of langer duren.

    4. Verwerken en bewaren

    • Als de kervel volledig droog is, kun je hem voorzichtig verkruimelen of in zijn geheel bewaren. Doe de gedroogde kervel in een schoon, droog glazen potje of een goed afsluitbaar kruidenblik. Zet het weg op een donkere, koele plek.
    Trefwoord Kervel drogen