Hoe kervel drogen?
Kervel drogen begint met het oogsten of kopen van verse, jonge blaadjes. Je gebruikt alleen het bovenste gedeelte van de kervelplant, dus de jonge stengels met blad. Was de kervel voorzichtig in koud water en laat hem goed uitlekken. Dep eventueel na met een schone doek of slacentrifuge. Daarna bepaal je op welke manier je de kervel wilt drogen: op kamertemperatuur, in een oven of in een droogapparaat. Het is belangrijk dat je de kervel tijdens het drogen uit de zon houdt en niet te heet laat worden, want dan verdwijnt een groot deel van de smaak.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 6 uur uur
Totale tijd 6 uur uur 20 minuten min
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 300 kcal
Scherp mesje of keukenschaar
Schone theedoek of slacentrifuge
Touw of elastiekje (bij luchtdrogen)
Oven of voedseldroger (bij gebruik van apparaten)
Bakpapier (voor in de oven)
Glazen pot of metalen kruidenblikje met goed sluitend deksel
- Ongeveer 100 gram verse kervel jonge blaadjes en zachte stelen
Drogen in de oven
Verwarm de oven voor op 40 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreid de kervel losjes uit. Zet de ovendeur op een kier (bijvoorbeeld met een houten lepel ertussen) zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de kervel 2 tot 3 uur drogen, controleer regelmatig. Hij is klaar als de blaadjes kruimelig aanvoelen.
Drogen in een voedseldroger
4. Verwerken en bewaren
Als de kervel volledig droog is, kun je hem voorzichtig verkruimelen of in zijn geheel bewaren. Doe de gedroogde kervel in een schoon, droog glazen potje of een goed afsluitbaar kruidenblik. Zet het weg op een donkere, koele plek.