Ga terug
klein

Hoe kersen invriezen?

Kersen invriezen is vooral een kwestie van zorgvuldig schoonmaken, goed drogen en kiezen of je ze met of zonder pit wilt bewaren. De keuze om te ontpitten hangt af van hoe je ze later wilt gebruiken. Voor gebak en jam zijn ontpitte kersen makkelijker. Wil je ze liever gebruiken als tussendoortje of in drankjes, dan kun je ze ook prima met pit invriezen. Begin altijd met rijpe, gave kersen. Beschadigde of overrijpe exemplaren zijn minder geschikt en zorgen er bovendien voor dat de rest sneller bederft. Spoel de kersen af onder koud water en laat ze goed uitlekken op een theedoek. Je kunt de steeltjes eraan laten of verwijderen, dat is persoonlijk. Daarna is het belangrijk dat ze volledig droog zijn voor je ze in de vriezer stopt, anders gaan ze aan elkaar kleven of ontstaan er ijskristallen.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Gang Fruit
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 50 kcal

Benodigdheden

  • Keukenweegschaal (optioneel)
  • Vergiet
  • Schone theedoek
  • Kersenontpitter, rietje of haarspeld
  • Bakplaat of snijplank
  • Bakpapier
  • Diepvrieszakken of diepvriesbakken

Ingrediënten
  

  • 2 kilogram verse kersen
  • Eventueel 1 liter koud water voor het wassen

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Kersen invriezen begint met het wassen van de kersen. Spoel ze onder koud water in een vergiet en schud ze daarna goed droog. Dep de kersen eventueel na met een schone theedoek. Verwijder nu eventueel de steeltjes en ontpit ze als je dat wilt.

2. Voorvriezen

  • Leg de kersen in een enkele laag op een bakplaat of snijplank bekleed met bakpapier. Zorg dat ze elkaar niet raken. Zet deze plaat minstens 2 uur in de vriezer tot de kersen hard aanvoelen. Dit voorkomt dat ze straks aan elkaar kleven.
  • Haal de bevroren kersen van de bakplaat en doe ze over in diepvrieszakken of goed afsluitbare diepvriesbakjes. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakjes als je geen vacuümapparaat hebt. Label de verpakking met datum en inhoud.

3. Invriezen

  • Leg de verpakte kersen in het vriesvak bij minimaal min 18 graden Celsius. Stapel niet meteen meerdere lagen bovenop elkaar, maar leg ze verspreid zodat ze goed bevriezen.
  • Wanneer je ze wilt gebruiken, kun je ze bevroren in taarten, sauzen of smoothies verwerken. Wil je ze gebruiken in yoghurt of salade, laat ze dan eerst een half uur ontdooien op een bordje met keukenpapier.
Trefwoord Kersen invriezen