Ga terug
klein

Hoe gedroogde tomaten inmaken?

Gedroogde tomaten inmaken, we gaan er vanuit dat de tomaten al gedroogd zijn (hier recept staat hier), doe je altijd door te beginnen met schone en gesteriliseerde potten. Dan leg je de tomaten in laagjes in de pot, samen met kruiden en knoflook. Daarna giet je er warme olie overheen, met eventueel een beetje azijn of citroensap. Dit verhoogt de zuurgraad en helpt om bederf tegen te gaan. Zet de potten eventueel op de kop terwijl ze afkoelen, zodat er een vacuüm ontstaat. Dat laatste is optioneel, maar kan zeker helpen bij het langer bewaren. Let er wel op dat sommige deksels niet goed tegen zuur kunnen – het zuur kan dan het metaal aantasten. In dat geval kun je beter zuurresistente deksels kopen, zeker als je de potten op de kop zet.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 234 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen inmaakpotten van 300 milliliter
  • Deksels die bestand zijn tegen zuur
  • Grote pan om potten te steriliseren
  • Trechter en pollepel
  • Klein pannetje om olie te verwarmen
  • Schone doek

Ingrediënten
  

  • 800 gram gedroogde tomaten zelfgemaakt of gekocht
  • 800 milliliter extra vierge olijfolie of zonnebloemolie
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 laurierbladeren
  • 2 theelepels zeezout
  • 4 eetlepels witte wijnazijn of citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Zorg eerst dat je potten en deksels schoon en steriel zijn. Dit doe je door ze tien minuten in kokend water onder te dompelen en daarna omgekeerd te laten drogen op een schone doek.

2. Inmaken

  • Verwarm de olie samen met de knoflook, tijm, rozemarijn en laurier op laag vuur. Laat het niet koken, maar zorg dat de kruiden hun smaak aan de olie afgeven. Roer het zout erdoor en haal de pan van het vuur. Voeg als laatste de witte wijnazijn of het citroensap toe.
  • Vul de potten met gedroogde tomaten, afgewisseld met wat kruiden uit de olie. Druk alles goed aan, maar zonder te pletten. Giet nu voorzichtig de warme olie over de tomaten. Gebruik een trechter voor meer controle. Zorg dat alle tomaten goed onderstaan. Sluit de potten direct.
  • Je kunt ze nu rechtop laten afkoelen, of op de kop zetten om beter vacuüm te trekken. Kies zelf, maar zorg altijd dat de pot goed sluit. Laat volledig afkoelen op kamertemperatuur en bewaar ze daarna donker en koel.
Trefwoord Gedroogde tomaten inmaken