Feta dip maken begint met een goede, volle feta. Geen verkruimelde supermarktvariant, maar een blok feta van schapenmelk, zoals je die in de koelvitrine van de Turkse winkel vindt. Dan komt de yoghurt erbij, voor de romigheid. Een beetje citroen, voor frisheid. En een lik honing of chilivlokken, afhankelijk van wat je wilt bereiken: zacht of juist pittig. Mixen maar, en klaar. De truc zit in het goed afproeven. Feta is van zichzelf al zout, dus extra zout is meestal niet nodig. Maar het is wel de kunst om met zuur en eventueel wat zoet precies dat evenwicht te vinden dat het een dip maakt waar je naar blijft grijpen.Een goede blender of keukenmachine is handig, maar als je alleen een staafmixer hebt, lukt het ook. Als je ‘m wat dikker wilt houden, gebruik dan minder yoghurt. Liever een saus? Gewoon een beetje extra olie en yoghurt erdoor.
1halve theelepel chilivlokken of 1 theelepel honingnaar smaak
Zwarte peper naar smaak
Bereiding
Begin met het verkruimelen van de feta. Doe dit boven de kom van de blender of keukenmachine, zodat je straks geen stukjes mist. Voeg de yoghurt toe, samen met de olijfolie, het citroensap en de citroenrasp. Doe ook het knoflookteentje erbij, vers geraspt is het lekkerst.
Kies op dit punt wat voor soort smaak je wilt. Als je van pit houdt, voeg dan de chilivlokken toe. Liever iets zachters? Neem dan een theelepel honing. Ik wissel zelf af, afhankelijk van het seizoen of waar ik ‘m bij wil serveren.
Blend nu alles tot een egale massa. Schraap met een spatel de zijkanten een keer goed naar beneden zodat alles mee gemixt wordt. Proef daarna. Is hij te dik? Voeg dan een beetje extra yoghurt toe. Mag het nog wat frisser? Doe er een scheutje extra citroensap bij.
Als je tevreden bent over de smaak en structuur, schep de dip dan met een lepel of trechter in de schone flesjes. Draai de doppen erop en zet ze meteen in de koelkast.
Laat de dip idealiter een paar uur rusten, dan trekken de smaken goed in en wordt hij nog lekkerder.