Hoe citroenmarmelade maken?
Citroenmarmelade maken doe je door eerst de schil en het vruchtvlees van de citroenen te verwerken tot fijne reepjes en stukjes. Daarna worden ze gekookt in water en suiker tot de marmelade stolt en helder wordt. Je moet goed opletten dat de schillen gaar zijn en het geheel goed is ingekookt. Zodra het stollingspunt is bereikt, vul je de schone potten af. Sommige mensen zetten de potten na het vullen even op de kop. Dat is optioneel, maar zorgt vaak wel voor een iets betere sluiting. Let op: bij sommige deksels kan het zuur van de citroenen het metaal aantasten. Gebruik in dat geval deksels die zuur kunnen verdragen. Anders kun je beter niet op de kop zetten.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten van 250 milliliter
calorieën 244 kcal
Grote pan met dikke bodem
Schuimspaan
Schone jampotten (4 tot 5 potten van 250 milliliter)
Passende deksels die zuur kunnen verdragen
Eventueel een trechter en pollepel voor het afvullen
- 1 kilogram biologische citroenen
- 1 liter water
- 1 kilogram geleisuiker 1 op 1
1. Voorbereiding
Was de citroenen grondig onder warm water en wrijf ze droog. Gebruik bij voorkeur biologische citroenen, want je gebruikt de schil mee. Snij met een scherp mes of dunschiller de gele schil eraf, zonder het witte bittere vlies. Snij de schil in dunne reepjes.
Snij het witte vlies van de citroenen weg. Haal de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit. Vang het sap op en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees in stukjes.
2. Marmelade maken
Doe de schilreepjes in een pan met een halve liter water en kook ze twintig minuten zachtjes tot ze gaar zijn. Giet af en bewaar een kop van het kookwater.
Doe het vruchtvlees, het sap, de gare schillen en het bewaarde kookwater in een ruime pan. Voeg de geleisuiker toe en breng alles al roerend aan de kook. Laat het drie tot vijf minuten goed doorkoken. Schuim af met een schuimspaan.
Doe een druppel marmelade op een koud schoteltje. Als het stolt na een halve minuut, is het klaar. Zo niet, laat nog iets doorkoken. Vul de hete marmelade met een pollepel in brandschone potten. Sluit direct af met deksel. Zet eventueel op de kop, als je de juiste deksels hebt.
Trefwoord Citroenmarmelade maken