Hoe citroen sinaasappel marmelade maken?
Citroen sinaasappel marmelade maken vraagt iets meer tijd dan een standaard jam omdat je de schillen mee verwerkt, en die moeten eerst goed zachter worden. Door het fruit eerst in reepjes te snijden en daarna te laten trekken, voorkom je dat de schil te hard blijft. Je kookt de schillen langzaam met het sap en water, en voegt pas later de suiker toe zodat het niet te stroperig wordt. Het op de kop zetten van de potten is optioneel, maar helpt vaak bij het creëren van vacuüm. Let op: bij sommige potdeksels kan het zuur het metaal aantasten. Gebruik in dat geval deksels die daartegen bestand zijn, want het omdraaien is dan juist extra handig.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Weken en afkoelen 13 uur uur
Totale tijd 13 uur uur 40 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 255 kcal
Grote pan (minimaal 4 liter inhoud)
Snijplank en scherp mes
Citruspers
Weegschaal
Schuimspaan
Pollepel
4 uitgekookte jampotten met passende deksels
Trechter (optioneel, maar handig)
Schone theedoek
- 3 grote sinaasappels
- 2 grote citroenen
- 1 liter water
- 1 kilogram geleisuiker type speciaal voor marmelade of jam, dus mét pectine
Was de sinaasappels en citroenen goed onder warm water. Droog ze daarna af en snij ze doormidden. Pers het sap uit alle vruchten en vang dit op in een kom. Haal eventuele pitten eruit, maar bewaar ze wel. In de pitten zit namelijk van nature pectine, wat helpt bij het binden van de marmelade.
Snij daarna de halve schillen in zo dun mogelijke reepjes. Hoe dunner je snijdt, hoe malser ze worden tijdens het koken. Doe de schillen samen met het sap, de pitten en het water in een pan. Bind de pitten eventueel in een stukje kaasdoek of een thee-ei en hang dat in de pan. Laat dit mengsel minstens 12 uur (bij voorkeur een hele nacht) staan zodat de schillen kunnen weken.
Breng het geheel daarna aan de kook en laat het zachtjes koken tot de schillen zacht zijn. Dat duurt meestal ongeveer 1 uur. Controleer tussendoor met een lepel of een stukje schil makkelijk uit elkaar te drukken is.
Haal daarna het zakje met pitten uit de pan. Voeg de geleisuiker toe en roer goed door. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het borrelend koken volgens de instructies op de verpakking van de suiker (meestal 4 tot 5 minuten). Blijf voortdurend roeren en schuim af indien nodig.
Doe een geleitest met een koud bordje: laat een lepeltje marmelade vallen en kijk of het stolt. Zo niet, laat het nog een minuutje langer koken. Giet de hete marmelade daarna met behulp van een trechter in de brandschone potten. Vul ze tot net onder de rand.
Sluit de potten direct goed af. Zet ze eventueel 5 tot 10 minuten op de kop, tenzij je deksels hebt die niet bestand zijn tegen zuur. In dat geval kun je beter rechtop laten afkoelen. Na afkoeling zijn de potten vacuüm en kun je ze donker en koel bewaren.
Trefwoord Citroen sinaasappel marmelade maken