Ga terug

Hoe bruine bonen invriezen?

Bruine bonen invriezen begint altijd met het weken en gaar koken van de bonen. Laat ze volledig afkoelen voordat je verdergaat. Je kunt ervoor kiezen om ze droog in te vriezen, of in hun eigen kookvocht of een beetje bouillon. Dat laatste helpt de bonen sappig te houden en geeft extra smaak. Verdeel de bonen in porties, label alles goed en gebruik afsluitbare diepvriesbakken of diepvrieszakken. Vacumeren is een extra optie als je ze extra lang vers wilt houden.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Weken 12 uur
Totale tijd 13 uur 30 minuten
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 105 kcal

Benodigdheden

  • Kookpan
  • Vergiet
  • Diepvriesbakken of diepvrieszakken
  • Vriezer
  • Keukenlabel of plaketiket
  • Zwarte watervaste stift
  • Eventueel vacumeermachine en vacumeerzakken

Ingrediënten
  

  • Bruine bonen gedroogd of vers
  • Water om te koken
  • Eventueel een beetje bouillon of kookvocht

Bereiding
 

  • Als je met gedroogde bonen werkt, spoel ze dan goed af en laat ze minimaal twaalf uur weken in ruim water. Dit verkort de kooktijd en maakt de bonen makkelijker verteerbaar. Gooi het weekwater weg.
  • Zet de geweekte bonen op in een grote pan met vers water. Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes garen in ongeveer vijftig tot zestig minuten. Voeg geen zout toe tijdens het koken, dit kan de schil hard maken.
  • Giet de bonen af en laat ze volledig afkoelen. Je kunt ze op een grote schaal uitschudden zodat het vocht verdampt, of met een houten lepel regelmatig omscheppen.
  • Verdeel de bonen over diepvriesbakken of diepvrieszakken. Je kunt ze droog invriezen, of een beetje van het kookvocht toevoegen. Schrijf op het etiket: “Bruine bonen, datum” en de hoeveelheid in grammen.
  • Plaats de porties plat in de vriezer. Als je vacumeert, zorg dan dat de bonen al iets harder zijn en niet geplet worden. Label altijd met datum en inhoud.
Trefwoord Bruine bonen invriezen