Ga terug
klein

Hoe blauwe honingbes jam maken?

Blauwe honingbes jam maken begint met goed rijpe bessen. Die zijn stevig en donkerpaars tot bijna zwart van kleur. Je kookt de bessen samen met geleisuiker en een beetje citroensap tot het mengsel lobbig wordt. Daarna schep je de hete jam in brandschone jampotten. Je kunt de potten daarna optioneel op hun kop zetten. Dat helpt bij het vacuüm trekken, maar sommige soorten zuur kunnen het deksel aantasten als dat er niet tegen bestand is. Gebruik daarom altijd deksels die geschikt zijn voor zuurhoudende producten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 jampotten
calorieën 250 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Pollepel of houten lepel
  • trechter voor jam (optioneel maar handig)
  • 4 schone jampotten van 250 milliliter
  • Passende deksels (zuurbestendig, liefst nieuw)
  • Schone theedoek
  • Eventueel een schuimspaan

Ingrediënten
  

  • 1000 gram blauwe honingbessen
  • 500 gram geleisuiker speciaal 2:1 verhouding
  • 1 eetlepel vers citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Het begint bij het sorteren en wassen van de bessen. Verwijder steeltjes, blaadjes en eventueel beschadigde vruchten. Laat de bessen goed uitlekken in een vergiet en doe ze daarna in een grote pan. Voeg de citroensap toe en begin met verwarmen op middelhoog vuur.

2. Jam maken

  • Zodra de bessen beginnen te barsten, kun je ze met een houten lepel of pureestamper voorzichtig pletten. Dit zorgt ervoor dat de jam een gelijkmatige structuur krijgt, met kleine stukjes vrucht erin. Voeg dan de geleisuiker toe en roer alles goed door.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het al roerend doorkoken voor minstens drie tot vier minuten. Let op dat het niet overkookt. Schuim eventueel af met een schuimspaan als er veel schuim ontstaat. Controleer de dikte door een druppel jam op een koud bordje te laten vallen. Als het snel opstijft en niet uitloopt, is de jam klaar.
  • Schep de hete jam met een lepel of een trechter in de schone potten. Vul ze tot net onder de rand. Sluit direct af met deksels. Je kunt de potten nu op de kop zetten voor vijf tot tien minuten, maar dit hoeft niet als je zeker weet dat je deksels goed afsluiten en bestand zijn tegen zuur. Laat daarna volledig afkoelen op een doek, en bewaar op een koele, donkere plek.
Trefwoord Blauwe honingbes jam maken