Ga terug
Bananenmarmelade met advocaat maken

Hoe bananenmarmelade met advocaat maken?

Voor bananenmarmelade met advocaat maken gebruik je rijpe bananen die je fijn prakt of in stukjes snijdt, samen met een beetje citroensap voor frisheid en geleisuiker om de juiste dikte te krijgen. De advocaat voeg je pas helemaal aan het einde toe, zodat de smaak goed bewaard blijft. De potten worden heet afgevuld, en hoewel het optioneel is om ze daarna op de kop te zetten, zorgt dat er wel voor dat de deksels vacuüm trekken. Let wel op: bij sommige potten kan het zuur uit de marmelade de binnenkant van het deksel aantasten. In dat geval is het verstandig om speciale deksels te kopen die daartegen bestand zijn. Maar als je goede potten gebruikt, werkt het op de kop zetten prima.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 330 kcal

Benodigdheden

  • 1 Grote kookpan
  • Houten lepel
  • Schuimspaan
  • Trechter
  • 4 schone jampotten van 250 milliliter
  • passende deksels (zuurbestendig indien mogelijk)
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 1000 gram zeer rijpe bananen
  • 100 milliliter vers citroensap
  • 500 gram geleisuiker 2:1
  • 200 milliliter advocaat zelfgemaakt of kant-en-klaar

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was de potten en deksels grondig met heet water en soda. Spoel goed af en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek. Je kunt ze ook kort steriliseren in de oven of in kokend water.

2. Marmelade maken

  • Pel de bananen en snij ze in kleine stukjes. Je kunt ze ook pletten met een vork als je een gladdere structuur wilt. Doe de stukjes in een ruime pan. Voeg het citroensap toe en roer goed om verkleuring tegen te gaan.
  • Voeg de geleisuiker toe aan de bananen en roer alles goed door. Breng het mengsel langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. Als het mengsel begint te borrelen, laat het dan ongeveer 3 minuten stevig doorkoken. Schep eventueel schuim af met een schuimspaan.
  • Haal de pan van het vuur en wacht 1 minuut tot de grote hitte eruit is. Roer dan de advocaat door de hete massa. Roer goed zodat alles mooi gemengd is, maar laat het niet meer koken want dan kan de advocaat schiften.
  • Gebruik een trechter om de hete marmelade in de potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand. Draai direct het deksel stevig op de pot. Je kunt ze nu op de kop zetten voor 5 tot 10 minuten om vacuüm te trekken. Dit is optioneel, maar zorgt meestal voor een betere houdbaarheid. Let er wel op dat je deksels zuurbestendig zijn, anders kunnen ze aangetast worden.

3. Afkoelen en bewaren

  • Laat de potten afkoelen op een theedoek, het liefst zonder te verplaatsen. Controleer na het afkoelen of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Label de potten met de datum.
Trefwoord Bananenmarmelade met advocaat maken