Hoe bananenmarmelade met advocaat maken?
Voor bananenmarmelade met advocaat maken gebruik je rijpe bananen die je fijn prakt of in stukjes snijdt, samen met een beetje citroensap voor frisheid en geleisuiker om de juiste dikte te krijgen. De advocaat voeg je pas helemaal aan het einde toe, zodat de smaak goed bewaard blijft. De potten worden heet afgevuld, en hoewel het optioneel is om ze daarna op de kop te zetten, zorgt dat er wel voor dat de deksels vacuüm trekken. Let wel op: bij sommige potten kan het zuur uit de marmelade de binnenkant van het deksel aantasten. In dat geval is het verstandig om speciale deksels te kopen die daartegen bestand zijn. Maar als je goede potten gebruikt, werkt het op de kop zetten prima.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 330 kcal
- 1000 gram zeer rijpe bananen
- 100 milliliter vers citroensap
- 500 gram geleisuiker 2:1
- 200 milliliter advocaat zelfgemaakt of kant-en-klaar
2. Marmelade maken
Pel de bananen en snij ze in kleine stukjes. Je kunt ze ook pletten met een vork als je een gladdere structuur wilt. Doe de stukjes in een ruime pan. Voeg het citroensap toe en roer goed om verkleuring tegen te gaan.
Voeg de geleisuiker toe aan de bananen en roer alles goed door. Breng het mengsel langzaam aan de kook op middelhoog vuur. Blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt. Als het mengsel begint te borrelen, laat het dan ongeveer 3 minuten stevig doorkoken. Schep eventueel schuim af met een schuimspaan.
Haal de pan van het vuur en wacht 1 minuut tot de grote hitte eruit is. Roer dan de advocaat door de hete massa. Roer goed zodat alles mooi gemengd is, maar laat het niet meer koken want dan kan de advocaat schiften.
Gebruik een trechter om de hete marmelade in de potten te gieten. Vul ze tot net onder de rand. Draai direct het deksel stevig op de pot. Je kunt ze nu op de kop zetten voor 5 tot 10 minuten om vacuüm te trekken. Dit is optioneel, maar zorgt meestal voor een betere houdbaarheid. Let er wel op dat je deksels zuurbestendig zijn, anders kunnen ze aangetast worden.
Trefwoord Bananenmarmelade met advocaat maken