Ga terug
klein

Hoe aardbeiengelei maken?

Voor aardbeiengelei maken begin je met het maken van een helder sap van de aardbeien. Dat betekent dat je de aardbeien eerst verwarmt en perst of zeeft, zodat je een mooi vloeibaar basis hebt zonder vruchtvlees. Daarna kook je dat sap samen met geleisuiker en eventueel wat citroensap tot het stolt. Het hele proces duurt ongeveer een uur, inclusief het voorbereiden van je potten. Je kunt de potten na het vullen op de kop zetten, maar dat hoeft niet. Het helpt om ze vacuüm te trekken, al is het belangrijk om te weten dat bij sommige potten het zuur uit het fruit de deksels kan aantasten. Gebruik daarom deksels die daar tegen kunnen als je voor die methode kiest.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 275 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Schuimspaan
  • Zeef of neteldoek
  • Kom om sap op te vangen
  • Trechter
  • Schone glazen potten met goed sluitende deksels (liefst nieuw of steriel)
  • Eventueel een weckketel of vergiet voor het steriel maken van potten

Ingrediënten
  

  • 1500 gram rijpe aardbeien
  • 500 gram geleisuiker type 2:1
  • 3 eetlepels vers geperst citroensap
  • Eventueel een klein stukje vanille of citroenrasp voor extra smaak

Bereiding
 

1. Gelei maken

  • Was de aardbeien grondig, verwijder de kroontjes en snijd grote exemplaren in twee of vier stukken. Doe de aardbeien in een ruime pan en verwarm ze op laag vuur. Laat ze zachtjes kapot koken terwijl je regelmatig roert. Na een minuut of tien zijn ze zacht en kun je ze door een zeef of neteldoek drukken om het sap op te vangen. Je kunt dit ook doen door alles in een natte neteldoek te gieten en rustig uit te laten lekken, zonder te persen, zodat je een heldere gelei krijgt.
  • Meet het sap af. Voor elke 750 milliliter sap gebruik je 500 gram geleisuiker. Giet het sap terug in een schone pan, voeg de suiker toe en het citroensap, en breng dit al roerend aan de kook. Laat het sap minstens drie tot vier minuten goed doorkoken, en schep eventueel schuim weg met een schuimspaan.
  • Om te controleren of de gelei klaar is, laat je een druppel op een koud schoteltje vallen. Als die na een minuut stevig blijft liggen en niet uitloopt, is je gelei goed. Zo niet, laat dan nog een minuut extra doorkoken en test opnieuw.
  • Giet de hete gelei met een trechter in schone, hete potten. Vul tot vlak onder de rand. Schroef de deksels stevig dicht. Je kunt de potten daarna op de kop zetten voor vijf tot tien minuten, om zeker te zijn dat ze goed sluiten. Zoals eerder gezegd: doe dit alleen als je zeker weet dat de deksels niet door zuur worden aangetast.
  • Laat de potten afkoelen op een theedoek, en controleer na een paar uur of de deksels naar binnen getrokken zijn. Dat betekent dat ze vacuüm zijn.
Trefwoord Aardbeiengelei maken