Ga terug
klein

Hoe zwarte bessenjam maken?

Zwarte bessenjam maken begint met schoon en zorgvuldig werken. De bessen moeten eerst goed gewassen worden, daarna kook je ze kort om het sap vrij te laten komen. Pas daarna voeg je suiker en citroensap toe. De jam moet stevig doorkoken, minimaal vier minuten borrelend, zodat hij goed kan binden. Als hij klaar is, giet je hem heet in schone potten. Je kunt die potten daarna kort op de kop zetten, maar dat hoeft niet. Als je dat wel doet, let er dan op dat je deksels zuur kunnen weerstaan. Sommige soorten kunnen door het zuur worden aangetast, vooral bij langdurige opslag. Deksels die geschikt zijn voor zuur voedsel zijn dan beter.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 235 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of pollepel
  • Trechter (bij voorkeur een jamtrechter)
  • Vier lege jampotten van 250 milliliter
  • Passende deksels, liefst zuurbestendig
  • Schone theedoek
  • Kleine soeplepel of maatbeker
  • Eventueel een fijne zeef als je geen pitjes wilt

Ingrediënten
  

  • 1000 gram zwarte bessen
  • 500 gram geleisuiker speciaal 2:1
  • 125 milliliter water
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het goed wassen van de zwarte bessen. Haal takjes, blaadjes en eventueel rotte besjes eruit.

2. Jam maken

  • Laat de bessen uitlekken en doe ze dan samen met het water in een grote pan. Breng het langzaam aan de kook en laat dit zachtjes doorkoken tot de bessen openbarsten. Dit duurt meestal tien tot vijftien minuten.
  • Als je een gladde jam zonder pitjes wilt, kun je het mengsel nu door een zeef wrijven. Dat hoeft niet, want veel mensen houden juist van de textuur van hele bessen. Als je klaar bent met zeven of als je dat overslaat, doe je het mengsel terug in de pan. Voeg de suiker en het citroensap toe en roer goed door.
  • Breng de jam nu weer aan de kook. Laat het mengsel minstens vier minuten krachtig doorkoken terwijl je voortdurend roert. Pas op dat het niet overkookt of aanbrandt. Als je twijfelt of de jam dik genoeg is, kun je wat op een koud schoteltje laten vallen. Stolt het na een paar seconden, dan is het goed.
  • Zorg dat je jampotten klaarstaan. Spoel ze om met kokend water of zet ze kort in de oven op 120 graden om ze te steriliseren. Giet de hete jam met een trechter in de potten tot net onder de rand. Veeg eventuele druppels aan de rand schoon met een schone doek. Draai de deksels er meteen stevig op.
  • Zet de potten eventueel een paar minuten op hun kop. Dat helpt om een vacuüm te creëren en zorgt dat ook het deksel met hete jam in contact komt. Niet verplicht, maar wel aanbevolen. Let wel: bij gewone deksels kan het zuur na verloop van tijd het metaal aantasten. Gebruik dus het liefst zuurbestendige deksels als je de jam op z’n kop laat afkoelen.
  • Laat de potten afkoelen op een doek. Je zult na verloop van tijd een klik horen: dat is het vacuüm dat ontstaat. Laat ze minstens 24 uur rusten voor je de jam gebruikt.
Trefwoord Zwarte bessenjam maken