Hoe witte bonen in tomatensaus wecken?
Voor witte bonen in tomatensaus wecken, begin je met het weken van de bonen. Gebruik hiervoor gedroogde witte bonen, want die behouden hun structuur beter dan bonen uit blik. Laat ze minstens twaalf uur in ruim koud water staan. Giet het water daarna af en spoel de bonen goed af.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Weken en wecken 13 uur uur 30 minuten min
Totale tijd 14 uur uur 20 minuten min
Gang Groente
Keuken Nederland
4 schone weckpotten van 500 milliliter
Weckringen en klemmen
Grote pan voor het koken van de bonen
Weckketel of grote pan met thermometer
Schone doek
Pollepel of soeplepel
- 800 gram gedroogde witte bonen
- 800 gram gezeefde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 theelepel zout
- 1 halve theelepel suiker
- 1 snuf paprikapoeder
- 2 eetlepels olie
- Peper naar smaak
1. Bonen bereiden
Zet de witte bonen in ruim koud water, en laat ze ongeveer 12 uur weken.
Breng de bonen na het weken aan de kook in schoon water en laat ze ongeveer dertig minuten zachtjes koken tot ze net gaar zijn, maar nog stevig.
In de tussentijd maak je de tomatensaus. Verhit in een ruime pan wat olie en fruit een fijngesnipperde ui met twee teentjes knoflook tot ze glazig zijn. Voeg daarna ongeveer achthonderd gram gezeefde tomaten toe, samen met twee eetlepels tomatenpuree. Breng het geheel op smaak met een theelepel zout, een halve theelepel suiker, een snuf paprikapoeder en eventueel wat peper. Laat de saus twintig minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed samenkomen.
Giet daarna de gekookte bonen af en schep ze door de tomatensaus. Laat dit mengsel nog vijf minuten zachtjes trekken, maar niet koken.
2. Wecken
Vul vervolgens schone, gesteriliseerde weckpotten tot ongeveer twee centimeter onder de rand met de hete witte bonen in tomatensaus. Veeg de randen van de potten goed schoon, plaats de rubberen ringen, sluit de potten en zet ze in de weckketel.
Vul de ketel met water tot de potten voor driekwart onder staan. Breng het water op temperatuur en weck de potten op honderd graden gedurende negentig minuten. Laat de potten na afloop rustig afkoelen in de ketel. Controleer de volgende dag of alle potten goed vacuüm getrokken zijn. Potten die niet goed gesloten zijn, kun je het beste opnieuw wecken of direct gebruiken.
Trefwoord Witte bonen in tomatensaus wecken