Hoe uienpoeder maken?
Zelf uienpoeder maken is eenvoudig en vraagt alleen wat tijd en geduld. Kies eerst mooie, stevige uien uit, liefst zonder beschadigingen of zachte plekken. Je gaat de uien dun snijden, drogen en vervolgens malen tot fijn poeder. Dat kan op verschillende manieren, maar met een voedseldroger of een gewone oven kom je een heel eind.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Drogen 10 uur uur
Totale tijd 10 uur uur 25 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 360 kcal
- Vijf grote uien ongeveer duizend gram
- Een snufje zout optioneel
1. Voorbereiding
Begin met het schillen van de uien en snijd ze in flinterdunne ringen. Een mandoline is hierbij erg handig, maar een scherp mes werkt ook prima. Hoe dunner de plakjes, hoe sneller ze drogen en hoe fijner het eindresultaat wordt.
2. Drogen
Verspreid vervolgens de gesneden uienringen gelijkmatig over bakpapier op een bakplaat of droogrek. Zorg dat de ringen elkaar niet overlappen, zodat ze gelijkmatig drogen.
Gebruik je een oven, verwarm deze dan voor op vijftig tot zestig graden Celsius en laat de uienringen drogen gedurende zes tot tien uur. Open tussendoor regelmatig even de ovendeur om vocht te laten ontsnappen. Als je een voedseldroger gebruikt, stel dan de temperatuur in op vijftig graden en laat de uienringen zo’n acht tot twaalf uur drogen, afhankelijk van hoe vochtig je uien waren.
Wanneer de uienringen volledig knapperig en bros aanvoelen, zijn ze klaar om verwerkt te worden. Laat ze eerst helemaal afkoelen, dit voorkomt klonteren in je poeder.
3. Poeder maken
Doe de gedroogde uien vervolgens in een koffiemolen, keukenmachine of vijzel. Maal ze tot een fijn poeder. Let op: open je apparaat voorzichtig, het poeder stuift gemakkelijk. Voeg eventueel een snufje zout toe om klonteren te verminderen en de smaak wat op te halen.
Bewaar je versgemaakte uienpoeder in een schone, droge glazen pot met een goed afsluitbare deksel.
Trefwoord Uienpoeder maken