Ga terug
klein

Hoe uienchutney maken?

Uienchutney maken doe je door te beginnen bij de basis: gele uien. Niet te klein, niet te groot, gewoon van die standaard uien die je overal kunt krijgen. Snijd ze rustig in dunne ringen. Dan gaat er olie in de pan, en bak je de uien langzaam tot ze zacht zijn en beginnen te kleuren. Daarna voeg je de smaakmakers toe: knoflook, een beetje rode peper voor pit, specerijen zoals mosterdzaad, komijn en kruidnagel. Vervolgens komen de appels erbij, donkerbruine suiker en een flinke scheut appelazijn. Dat mengsel laat je lang en op laag vuur inkoken tot het stroperig is. Dan is het een kwestie van de chutney warm in schone potten scheppen. Je kunt ervoor kiezen om de potten daarna even op de kop te zetten om vacuüm te trekken. Dat helpt bij het bewaren. Let wel: bij sommige deksels kan het zuur uit de chutney het metaal aantasten. Kies daarom deksels die hiertegen kunnen, vooral als je voor de op-z’n-kop-methode kiest. Dat is veiliger en beter voor de houdbaarheid.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 256 kcal

Benodigdheden

  • Een groot snijvlak of snijplank
  • Scherp mes
  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of spatel
  • Vier glazen jampotten van ongeveer drie honderd milliliter
  • Bijpassende deksels (zuurbestendig)
  • Schone doek of theedoek
  • Trechter of lepel om de potten netjes te vullen

Ingrediënten
  

  • 800 gram gele uien
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 middelgrote appels geschild en in stukjes
  • 200 vijftig gram donkerbruine basterdsuiker
  • 300 milliliter appelazijn
  • Zout naar smaak

Bereiding
 

Chutney maken

  • Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Neem daar rustig de tijd voor. Verhit de olie in een ruime pan en voeg de uien toe. Zet het vuur niet te hoog. Laat ze zeker twintig tot vijfentwintig minuten zachtjes bakken. Roer af en toe. De uien moeten zacht en lichtbruin worden, maar niet verbranden.
  • Hak ondertussen de knoflook fijn. Snij de rode peper klein. Haal eventueel de zaadjes eruit als je het wat milder wilt. Als de uien goed zacht zijn, voeg je de knoflook en rode peper toe. Laat dat een paar minuten meebakken.
  • Daarna voeg je het mosterdzaad, de komijn, kaneel, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Roer alles goed door en laat het een minuut of drie meebakken zodat de geuren goed loskomen. Dit is het moment dat de chutney zijn karakter krijgt.
  • Schil de appels, snij ze in kleine blokjes en doe ze erbij. Roer even goed door en voeg dan de suiker toe. Laat de suiker een beetje smelten in de warmte van de pan. Giet vervolgens de appelazijn erbij en breng alles rustig aan de kook. Blijf roeren tot alles goed gemengd is.
  • Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur laag. Laat het zo’n vijfenveertig minuten tot een uur zachtjes pruttelen met het deksel half op de pan. Roer af en toe, vooral aan de bodem, zodat het niet aankoekt. De chutney is klaar als het dik en stroperig is geworden en je duidelijk ziet dat het meeste vocht is verdampt.
  • Maak intussen de jampotten en deksels goed schoon met kokend water. Laat ze ondersteboven drogen op een schone doek. Je kunt ze eventueel kort in een warme oven zetten om extra goed te ontsmetten.
  • Schep de hete chutney in de warme potten. Werk netjes en schoon. Draai de deksels direct goed vast. Zet de potten eventueel een paar minuten op de kop, maar alleen als je zeker weet dat je deksels geschikt zijn voor zuren. Dit helpt om het vacuüm te versterken. Laat ze daarna rustig afkoelen op een droge doek.
  • Controleer na het afkoelen of de deksels goed ingetrokken zijn. Als een deksel nog bol staat, gebruik die pot dan als eerste. Zet de afgekoelde potten daarna op een koele, donkere plek.
Trefwoord Uienchutney maken