Ga terug
klein

Hoe tabasco maken?

Tabasco maken doe je door verse rode pepers te laten fermenteren met zout. Na enkele weken tot maanden voeg je azijn toe, waarna je het geheel fijnmaalt en eventueel zeeft. Daarna laat je de saus verder rijpen in de fles, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen. Het is dus geen saus die je vandaag maakt en morgen op tafel zet, maar eentje die rustig en geleidelijk tot leven komt.
Voorbereidingstijd 40 minuten
Fermenteren + wachten 70 dagen
Totale tijd 70 dagen 40 minuten
Gang Saus
Keuken Amerikaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 16 kcal

Benodigdheden

  • Snijplank en scherp mes
  • Keukenhandschoenen
  • Weckpot van 750 milliliter tot 1 liter met waterslot of doekje en elastiek
  • Fijne zeef
  • Flesjes van 250 milliliter (liefst van glas)
  • Trechter
  • Blender of staafmixer
  • Schone lepel
  • Weckringen of rubber voor goede afsluiting

Ingrediënten
  

  • 500 gram rijpe rode pepers zoals tabascopepers of rode rawit
  • 25 gram zeezout
  • 250 milliliter natuurazijn ongefilterd, minimaal 5% zuur

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Was de pepers goed en verwijder de kroontjes. Snij de pepers in grove stukken. Draag handschoenen, want het sap van de pepers kan behoorlijk op je huid branden. Laat de zaadjes zitten, die geven extra pit. Doe de gesneden pepers samen met het zeezout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Stamp het eventueel een beetje aan zodat er wat sap vrijkomt.

2. Fermenteren

  • Schep het mengsel in een schone weckpot of glazen pot. Druk goed aan met een lepel zodat de pepers onder hun eigen vocht komen te staan. Sluit de pot af met een waterslot of een doekje met elastiek. Zet de pot op een koele, donkere plek en laat minstens vier weken fermenteren. Langer mag ook, tot zelfs drie maanden, voor een diepere smaak.
  • Na de fermentatieperiode open je de pot en voeg je de natuurazijn toe. Roer alles goed door. Giet het mengsel in een blender of gebruik een staafmixer om het zo fijn mogelijk te pureren. Laat dit mengsel daarna nog een paar uur trekken.

3. Saus maken

  • Giet het geheel vervolgens door een fijne zeef en druk zoveel mogelijk vloeistof eruit met een lepel. De pulp kun je eventueel bewaren om door gerechten te roeren. Giet de gezeefde saus met behulp van een trechter in steriele glazen flessen. Sluit ze goed af.

4. Wachten

  • Laat de flessen nu nog vier tot zes weken op een koele plek staan voordat je de saus gaat gebruiken. Tijdens die rijping ontwikkelen de smaken zich verder en wordt de saus zachter en voller van karakter.
Trefwoord Tabasco maken