Hoe tabasco maken?
Tabasco maken doe je door verse rode pepers te laten fermenteren met zout. Na enkele weken tot maanden voeg je azijn toe, waarna je het geheel fijnmaalt en eventueel zeeft. Daarna laat je de saus verder rijpen in de fles, zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen. Het is dus geen saus die je vandaag maakt en morgen op tafel zet, maar eentje die rustig en geleidelijk tot leven komt.
Voorbereidingstijd 40 minuten min
Fermenteren + wachten 70 dagen d
Totale tijd 70 dagen d 40 minuten min
Gang Saus
Keuken Amerikaans
Porties 2 Flesjes
calorieën 16 kcal
Snijplank en scherp mes
Keukenhandschoenen
Weckpot van 750 milliliter tot 1 liter met waterslot of doekje en elastiek
Fijne zeef
Flesjes van 250 milliliter (liefst van glas)
Trechter
Blender of staafmixer
Schone lepel
Weckringen of rubber voor goede afsluiting
- 500 gram rijpe rode pepers zoals tabascopepers of rode rawit
- 25 gram zeezout
- 250 milliliter natuurazijn ongefilterd, minimaal 5% zuur
1. Voorbereiding
Was de pepers goed en verwijder de kroontjes. Snij de pepers in grove stukken. Draag handschoenen, want het sap van de pepers kan behoorlijk op je huid branden. Laat de zaadjes zitten, die geven extra pit. Doe de gesneden pepers samen met het zeezout in een grote kom en meng alles goed door elkaar. Stamp het eventueel een beetje aan zodat er wat sap vrijkomt.
2. Fermenteren
Schep het mengsel in een schone weckpot of glazen pot. Druk goed aan met een lepel zodat de pepers onder hun eigen vocht komen te staan. Sluit de pot af met een waterslot of een doekje met elastiek. Zet de pot op een koele, donkere plek en laat minstens vier weken fermenteren. Langer mag ook, tot zelfs drie maanden, voor een diepere smaak.
Na de fermentatieperiode open je de pot en voeg je de natuurazijn toe. Roer alles goed door. Giet het mengsel in een blender of gebruik een staafmixer om het zo fijn mogelijk te pureren. Laat dit mengsel daarna nog een paar uur trekken.