Ga terug
klein

Hoe sardines inmaken?

Sardines inmaken begint altijd met verse, schoongemaakte vis. Je maakt ze schoon door kop, ingewanden en graten te verwijderen. De vis moet stevig aanvoelen, helder ruiken en mooi zilverkleurig zijn. Daarna leg je ze in zuur, zodat ze langzaam garen en tegelijk geconserveerd worden. Het is belangrijk dat je schone, goed afsluitbare potten gebruikt. Het op de kop zetten van de potten na het vullen is optioneel, maar het kan helpen bij het trekken van het vacuüm. Let wel op: zuur tast soms de binnenkant van deksels aan. Gebruik daarom potten met zuur-bestendige deksels of koop nieuwe deksels speciaal voor dit doel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Vis
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten van 300 milliliter
calorieën 170 kcal

Benodigdheden

  • 4 glazen potten van 300 milliliter met zuur-bestendige deksel
  • Snijplank en scherp mes
  • Vergiet
  • Kleine pan voor het zuur
  • Schone theedoek
  • Tang of lepel om vis in potten te doen

Ingrediënten
  

  • 500 gram verse sardines
  • 500 milliliter witte wijnazijn
  • 200 milliliter water
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 ui in dunne ringen
  • 2 laurierbladeren
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 4 kruidnagels
  • 4 eetlepels olijfolie van eerste persing

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Spoel de sardines schoon onder koud water. Verwijder de koppen, ingewanden en graten. Je kunt ze halveren of in z’n geheel laten als ze klein zijn. Laat ze goed uitlekken in een vergiet en dep ze daarna droog met keukenpapier.

2. Inmaken

  • Breng in een kleine pan de azijn, het water, zout en suiker aan de kook. Laat het zachtjes doorkoken tot alles goed opgelost is. Zet dan het vuur uit en laat het iets afkoelen tot handwarm. Voeg daarna de ui, laurier, peperkorrels en kruidnagels toe. Roer alles rustig door en laat even trekken.
  • Leg in elke pot een eetlepel olijfolie op de bodem. Leg de sardines strak naast elkaar in de potten, afgewisseld met wat uiringen en kruiden uit het mengsel. Giet daarna het lauwwarme azijnmengsel voorzichtig in de potten tot alles goed onderstaat. Laat een centimeter ruimte tot de rand van de pot.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek. Sluit de potten goed af. Je kunt de potten nu op hun kop zetten om extra vacuüm te trekken, maar dat is optioneel. Als je dit doet, laat ze dan vijf minuten zo staan en keer ze daarna weer rechtop. Laat alles helemaal afkoelen voordat je de potten opbergt.
Trefwoord Sardines inmaken