Ga terug
klein

Hoe rabarberjam zonder suiker maken?

Rabarberjam zonder suiker maken doe je met een andere instelling dan bij traditionele jam. Je vertrouwt op het natuurlijke pectinegehalte van de rabarber en op bindende ingrediënten zoals appel, chiazaad of agar agar. Het resultaat is een frisse, licht zure jam die het goed doet bij zowel zoete als hartige gerechten. Je maakt het in een paar stappen klaar en het kan prima in schone glazen potten bewaard worden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 176 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Houten lepel of pureestamper
  • Trechter
  • Pollepel
  • Schone glazen jampotten van ongeveer 200 milliliter met goed sluitende deksels
  • Eventueel een glazen maatbeker om schoon over te schenken
  • Keukendoek
  • Keukentang of hittebestendige handschoenen

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rabarber gewassen en in stukjes van 1 centimeter gesneden
  • 2 rijpe appels zonder klokhuis, met schil, in stukjes gesneden
  • 1 theelepel citroensap
  • 100 milliliter water
  • 2 eetlepels chiazaad of 1 afgestreken theelepel agar agar optioneel
  • Eventueel 1 tot 2 eetlepels honing dadelstroop of appelconcentraat (optioneel)

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het steriliseren van de potten. Was ze goed uit met heet water en zet ze 10 minuten in een oven van 120 graden Celsius of kook ze 10 minuten in een pan met water. Doe hetzelfde met de deksels. Laat ze daarna ondersteboven uitlekken op een schone doek.

2. Jam maken

  • Doe de stukjes rabarber en appel in een grote pan. Voeg het water en het citroensap toe. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de massa aan de kook komen. Blijf goed roeren zodat niets aankoekt. Na een minuut of 10 zijn de stukjes zacht en kun je ze fijnstampen met een pureestamper of houten lepel. Wil je een gladdere jam, dan kun je ook even de staafmixer gebruiken.
  • Als je de jam iets wilt indikken, voeg dan het chiazaad toe. Laat dit nog 10 minuten meekoken. Chiazaad heeft tijd nodig om te binden. Als je liever agar agar gebruikt, roer deze dan eerst aan in een beetje warm water en voeg het mengsel dan toe. Laat ook dit nog 2 tot 3 minuten goed meekoken.
  • Proef de jam. Als je het iets te zuur vindt, kun je een klein beetje honing of appelconcentraat toevoegen, maar dat hoeft niet. De jam blijft ook zonder zoetmiddel goed op smaak als je hem later combineert met bijvoorbeeld noten, kaas of brood.
  • Schep de hete jam in de warme, steriele potten. Gebruik een trechter om knoeien te voorkomen. Veeg eventuele randen schoon met een schone doek. Sluit de potten direct goed af. Als je potten met zuur-bestendige deksels gebruikt, kun je ze nu 5 minuten op hun kop zetten om vacuüm te trekken. Daarna weer rechtop laten afkoelen.
  • Laat de potten afkoelen op een doek, weg van tocht. Controleer na een paar uur of het deksel goed ingetrokken is. Als dat niet zo is, gebruik deze pot dan als eerste.
Trefwoord Rabarberjam zonder suiker maken