Rabarber chutney maken begint met verse rabarber en een beetje geduld. Je snijdt alles klein, zet het op het vuur met azijn en suiker, voegt kruiden toe, en dan laat je het rustig pruttelen tot het ingedikt is. Je hoeft er geen chef voor te zijn, alleen even je tijd nemen. Daarna schep je het in gesteriliseerde potten en kun je er maanden van genieten. Het op z’n kop zetten van de potten is optioneel, maar wel aan te raden. Let op: sommige potten en deksels zijn niet geschikt voor zuur, die kunnen aangetast worden. Gebruik dus altijd deksels die tegen zuur kunnen, vooral als je de potten wél ondersteboven zet.
Weckpotten of jampotten (vier stuks van ongeveer 250 milliliter)
Schoonmaakborstel voor potten
Trekzeef of trechter
Schone theedoek
Eventueel: hittebestendige handschoenen
Ingrediënten
800gramrabarbergewassen en in stukjes van ongeveer één centimeter
2uienfijn gesnipperd
2teentjes knoflookgeperst of fijngehakt
1rode chilipeperfijngehakt, zonder zaadjes als je niet van heet houdt
250gramlichte basterdsuiker
300milliliterappelazijn
100gramrozijnen
1eetlepelgeraspte verse gember
1theelepelmosterdzaad
1theelepelgemalen kaneel
1theelepelzout
halve theelepel gemalen kruidnagel
Bereiding
1. Voorbereiding
Begin met het steriliseren van de jampotten. Dat kan in een grote pan met kokend water of in de oven op 120 graden. Zorg dat ze goed schoon en droog zijn voordat je begint.
Was de rabarber en snij hem in stukjes van ongeveer één centimeter. Pel de uien en snipper ze fijn. Hak de knoflook en chilipeper klein, rasp de gember. Zet alles klaar zodat je straks lekker door kunt werken.
2. Chutney maken
Doe een scheutje appelazijn in de pan en fruit hierin de uien tot ze glazig zijn, zo’n vijf minuten. Voeg dan de knoflook, chilipeper en gember toe en bak kort mee, ongeveer één minuut, zodat de geuren vrijkomen.
Voeg nu de rabarber, suiker, appelazijn, rozijnen, mosterdzaad, kaneel, kruidnagel en zout toe. Roer alles goed door en breng het mengsel aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de chutney ongeveer 45 tot 60 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe, vooral richting het einde om aanbranden te voorkomen.
De chutney is klaar als het vocht grotendeels is verdampt en het geheel mooi dik en smeuïg is. Neem de pan van het vuur en proef een klein lepeltje (voorzichtig, heet!) om te checken of de smaak naar wens is.
Schep de hete chutney met een trechter of lepel in de hete potten. Vul tot net onder de rand. Draai de deksels stevig dicht. Zet de potten eventueel op hun kop als je daar een goed deksel voor hebt dat zuur aankan. Laat de potten afkoelen tot kamertemperatuur.
Zodra ze zijn afgekoeld kun je ze opbergen op een koele, donkere plek. Een kelder, voorraadkast of een keukenkastje zonder direct licht werkt prima.