Ga terug
klein

Hoe pruimenazijn maken?

Pruimenazijn maken begint met rijpe pruimen wassen en halveren. Die leg je in een schone glazen pot en overgiet je met wijnazijn. De smaken mogen wekenlang hun werk doen. Daarna zeef je de vruchten eruit en giet je de azijn in flessen. Hoe langer je hem laat rijpen, hoe rijker de smaak.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 21 dagen
Totale tijd 21 dagen 30 minuten
Gang Azijn
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 18 kcal

Benodigdheden

  • Schone glazen pot met deksel van minimaal 1 liter
  • Fijne zeef of neteldoek
  • Trechter
  • Twee glazen flesjes van 375 milliliter
  • Labeltjes en pen om de datum op te schrijven

Ingrediënten
  

  • 500 gram rijpe pruimen
  • 750 milliliter witte wijnazijn van goede kwaliteit
  • 1 eetlepel suiker optioneel, voor een zachtere smaak

Bereiding
 

  • Was de pruimen grondig en snij ze in tweeën. Verwijder de pitten. Leg de halve pruimen in een goed schoongemaakte glazen pot. Druk ze licht aan, maar niet zo dat ze geplet worden. Voeg eventueel een eetlepel suiker toe als je de azijn wat milder van smaak wil maken.
  • Giet de witte wijnazijn over de pruimen totdat ze helemaal onderstaan. Sluit de pot af met een goed sluitend deksel. Zet de pot drie weken op een koele en donkere plaats. Schud de pot iedere paar dagen zachtjes om de smaken goed te laten mengen.
  • Na drie weken open je de pot en ruik je voorzichtig. De geur moet fruitig en fris zuur zijn. Zet een zeef of neteldoek op een kom en giet de inhoud van de pot langzaam uit. Laat de azijn goed uitlekken, druk de pulp niet uit. Zo krijg je een heldere azijn zonder troebelheid.
  • Giet de gezeefde pruimenazijn via een trechter in steriele glazen flesjes. Sluit goed af en bewaar op een donkere, droge plek.
Trefwoord Pruimenazijn maken