Hoe portdressing maken?
Een goede portdressing maken begint met een volle, rode port. Combineer dat met een zachte azijn, een beetje mosterd en een mooie olie, en je hebt de basis. Maar wat het écht bijzonder maakt, is het reduceren van de port. Door die eerst even in te koken, verdampt een deel van de alcohol en blijft een stroperige, geconcentreerde smaak over die prachtig werkt in een dressing. Voeg vervolgens je ingrediënten toe, klop of mix het geheel tot een gladde emulsie, en giet het in flessen.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 30 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Dressing
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes van ongeveer 250 milliliter
calorieën 248 kcal
- 300 milliliter rode port
- 100 milliliter rode wijnazijn
- 200 milliliter zonnebloemolie of milde olijfolie
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 1 eetlepel honing
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
Giet de port in een sauspan en zet het op middelhoog vuur. Laat de port rustig inkoken tot de helft, zodat je ongeveer 150 milliliter geconcentreerde port overhoudt. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
Laat de ingekookte port iets afkoelen. Doe vervolgens de mosterd en honing in een ruime kom. Voeg daar de rode wijnazijn aan toe en roer goed door. Schenk nu langzaam de port erbij terwijl je blijft roeren.
Voeg nu langzaam de olie toe terwijl je met een garde krachtig klopt, of gebruik een staafmixer om het geheel tot een gladde emulsie te mengen. Proef op het laatst en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
Giet de dressing met behulp van een trechter in de schone flessen. Sluit goed af en bewaar op een koele donkere plek of in de koelkast.
Trefwoord Portdressing maken