Hoe okra inmaken?
Okra inmaken begint met het kiezen van mooie, stevige peulen. Het liefst gebruik je verse okra die niet groter is dan een vinger. Dan weet je zeker dat ze nog mals zijn en niet draderig. Eerst was je ze goed, verwijder je eventuele steeltjes, en leg je ze dan klaar om de potten in te gaan. Je maakt vervolgens een mengsel van azijn, water, zout en kruiden, kookt dit even op, giet het heet over de okra in gesteriliseerde potten, en sluit ze direct goed af. Het omkeren van de potten kan helpen bij een goede vacuümafsluiting. Dit is echter optioneel. Sommige mensen doen dit liever niet, zeker als hun potdeksels niet bestand zijn tegen zuur. Bij zuur inmaakvocht kan het metaal worden aangetast. In dat geval is het verstandig om speciale deksels te kopen die geschikt zijn voor zuurhoudende inhoud. Als je die gebruikt, kun je met een gerust hart de potten op z'n kop zetten tijdens het afkoelen.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 48 kcal
4 glazen inmaakpotten van elk 500 milliliter
Passende deksels die zuur kunnen weerstaan
Grote pan voor het koken van de inmaakvloeistof
Trekhaak of tang om de potten te vullen
Trechter (handig maar niet verplicht)
Schone theedoek
Optioneel: kookthermometer
- 750 gram verse okra
- 500 milliliter natuurazijn
- 500 milliliter water
- 40 gram keukenzout
- 12 teentjes knoflook gepeld
- 8 kleine rode chilipepers of jalapeñopepers
- 12 theelepels mosterdzaad
- 4 theelepels zwarte peperkorrels
- 4 theelepels korianderzaad
- 4 theelepels dillezaad optioneel
1. Voorbereiding
Begin met het schoonmaken van de potten. Was ze grondig af in heet water en spoel na met kokend water. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone doek. Kook eventueel ook de deksels kort mee als ze daarvoor geschikt zijn.
Was de okra onder stromend water en snij alleen de stelen bij. Laat de topjes intact.
2. Inmaken
Vul de potten rechtop met de okra zodat ze stevig staan. Stop er in elke pot 3 teentjes knoflook en 2 chilipepers bij. Voeg dan per pot 3 theelepels mosterdzaad toe, 1 theelepel zwarte peperkorrels, 1 theelepel korianderzaad en eventueel dillezaad.
Breng in een grote pan de azijn, het water en het zout aan de kook. Roer tot het zout volledig opgelost is. Giet deze hete vloeistof voorzichtig over de okra tot aan de rand van de potten. Veeg de rand schoon met een schone doek en sluit meteen goed af met de deksels.
Zet de potten eventueel 5 minuten op de kop. Laat daarna volledig afkoelen op het aanrecht. Controleer of de deksels vacuüm zijn getrokken (deksel moet naar binnen getrokken zijn). Bewaar ze vervolgens op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in een kelderkast of voorraadkast.