Ga terug
Klein

Hoe muffins wecken?

Muffins wecken doe je door ze direct na het bakken in goed gereinigde potten te stoppen, terwijl ze nog gloeiend heet zijn. Zo sluit je de warmte in en ontstaat er een vacuüm als ze afkoelen. Belangrijk is dat je werkt met potten die tegen warmte kunnen en de juiste deksels gebruikt. Sommige mensen zetten de potten na het vullen een paar minuten op de kop, zodat het vacuümproces nog beter verloopt. Let wel: zuren uit fruit of cacao kunnen op den duur gewone metalen deksels aantasten. In dat geval kun je het beste kiezen voor deksels die geschikt zijn voor zure inhoud, zoals roestvrij of gelakt metaal.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Porties 4 Weckpotten
calorieën 205 kcal

Benodigdheden

  • 12 goed schone weckpotten waarin een muffin past (eventueel met glazen deksel en klemmen of metalen deksels met schroefdraad)
  • Keukenweegschaal
  • Mengkom
  • Garde of mixer
  • Oven
  • Keukentang
  • Schoon theedoekje
  • Eventueel etiketten en stift

Ingrediënten
  

  • 250 gram bloem
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 125 milliliter zonnebloemolie
  • 125 milliliter volle melk
  • 1 snufje zout
  • 100 gram blauwe bessen of stukjes appel optioneel

Bereiding
 

  • Zorg dat je weckpotten perfect schoon zijn. Was ze grondig in heet sop en spoel na met kokend water. Zet ze op een schone doek te drogen. Verwarm de oven voor op 180 graden boven en onderwarmte. Zet ook de deksels en ringen klaar, liefst gesteriliseerd in kokend water.
  • Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout in een grote kom. Meng dit goed door. Klop in een andere kom de eieren los met de melk en olie. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en roer kort door tot alles net gemengd is. Roer niet te lang, het beslag mag een beetje klonterig blijven. Voeg nu eventueel fruit of stukjes chocolade toe.
  • Giet het beslag in muffinvormpjes en bak de muffins in ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten gaar. Controleer met een houten prikker: als die er droog uitkomt, zijn ze klaar. Haal ze direct uit de oven, maar laat de oven aan staan. Dit hebben we straks nodig om te wecken. Laat de muffins vijf minuten afkoelen in de bakvorm.
  • De weckpotten insmeren aan de binnen kant met boter
  • Pak een muffin met een schone tang of handschoen en stop die voorzichtig in een weck pot. Druk niet, maar zorg dat hij goed past. Laat de weckpotten open, zonder deksel. Werk zo snel mogelijk door met de andere muffins.
  • Nu de weckpotten met rubber en ringen sluiten, in de nog warme oven plaatsen, en gedurende 30 tot 40 minuten wecken op 100 graden.