Ga terug
klein

Hoe Mirabellen-rozamarijn marmelade maken?

Voor zelf mirabellen-rozamarijn marmelade maken, begin je met het wassen en ontpitten van de mirabellen. Daarna kook je ze langzaam in met geleisuiker en een scheutje citroensap. Op het einde voeg je rozemarijn toe, die je er later ook weer uit kunt vissen. Je kunt ervoor kiezen de gevulde potten op de kop te zetten na het vullen, maar let goed op: sommige soorten deksels kunnen niet goed tegen zuren, en kunnen worden aangetast. In dat geval koop je beter deksels die zuurvast zijn. Op de kop zetten zorgt namelijk wel voor een betere afsluiting.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 49 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Pollepel
  • Schuimspaan
  • Weckpotten of jampotten met schroefdeksel (4 stuks van 225 milliliter)
  • Trechter
  • Schone theedoek
  • Eventueel een passe-vite of staafmixer
  • Kleine tang of vork om de rozemarijn te verwijderen

Ingrediënten
  

  • 1500 gram rijpe mirabellen
  • 1000 gram geleisuiker 2:1
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 3 takjes verse rozemarijn

Bereiding
 

  • Was de mirabellen grondig en verwijder de pitten. Snij ze eventueel doormidden om het proces te versnellen. Doe de mirabellen in een grote pan en voeg het citroensap toe. Breng langzaam aan de kook en laat de vruchten op laag vuur ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen tot ze goed zacht zijn. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Voeg de geleisuiker toe aan de warme massa en roer goed door tot de suiker volledig is opgelost. Zet het vuur hoger en laat het mengsel drie tot vier minuten stevig doorkoken terwijl je blijft roeren. Gebruik eventueel een schuimspaan om het schuim eraf te halen. Voeg dan de rozemarijntakjes toe en laat nog één minuut meekoken.
  • Proef even een klein lepeltje op een koud schoteltje om te zien of de marmelade stevig genoeg wordt. Als het iets gelatineus begint te vormen, is het goed.
  • Haal de pan van het vuur. Verwijder de rozemarijn. Giet de hete marmelade met behulp van een trechter in de schone jampotten. Vul tot net onder de rand. Veeg de randen schoon en draai de deksels stevig dicht. Je kunt ervoor kiezen om de potten vijf minuten op hun kop te zetten. Dit zorgt voor een extra goede afsluiting en verlengt de houdbaarheid, mits je deksels hiertegen bestand zijn.
  • Laat de potten volledig afkoelen op een doek op een rustige plek.
Trefwoord Mirabellen-rozamarijn marmelade maken