Ga terug
klein

Hoe kwetsenjam maken?

Kwetsenjam maken is niet moeilijk, en je hebt er ook geen ingewikkelde spullen voor nodig. Je begint met rijpe kwetsen, het liefst zelf geplukt of vers van de markt. Ze moeten stevig aanvoelen, maar wel goed rijp zijn. Dan verwijder je de pitten, snijd je ze in stukjes, en kook je ze samen met suiker en een beetje citroensap. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf kwetsenjam kunt maken voor ongeveer vier jampotten. Je krijgt dan een zachte, volle jam die niet overdreven zoet is en waarin je de smaak van de kwetsen goed proeft.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Nederland
Porties 4 jampotten
calorieën 245 kcal

Benodigdheden

  • Vier glazen jampotten van ongeveer tweehonderdvijftig milliliter
  • Een grote pan met dikke bodem
  • Een houten lepel
  • Een trechter (optioneel, maar handig bij het vullen van potten)
  • Een schone theedoek
  • Eventueel een schuimspaan
  • Een maatbeker
  • Een schone lepel om te proeven

Ingrediënten
  

  • Twaalfhonderd gram rijpe kwetsen
  • Zeshonderd gram kristalsuiker
  • Twee eetlepels vers geperst citroensap
  • Eventueel een halve theelepel kaneelpoeder

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Was de kwetsen zorgvuldig en snij ze doormidden. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Als je jam zonder stukjes wilt, kun je ze wat fijner snijden of achteraf pureren, maar ik laat ze meestal wat grover voor een ambachtelijke structuur.

2. Jam maken

  • Doe het vruchtvlees in een grote pan. Voeg de suiker toe en het citroensap. Laat dit mengsel eerst een uur staan zodat de suiker kan intrekken en het sap zich losmaakt uit de kwetsen. Zet daarna het vuur middelhoog en breng het mengsel langzaam aan de kook. Roer regelmatig met een houten lepel zodat niets aanbrandt.
  • Zodra het begint te pruttelen, kun je het vuur iets hoger zetten. Laat het mengsel stevig doorkoken. Dat duurt meestal een kwartier tot twintig minuten. Je ziet dan dat de stukjes kwets beginnen te vallen en dat het geheel stroperiger wordt. Roer goed en blijf erbij.
  • Wil je testen of je jam dik genoeg is? Laat een klein beetje op een koud bord vallen. Trek er met je vinger een streep doorheen. Als de jam niet meteen terugvloeit, is hij klaar. Als het nog te dun is, kook je het nog vijf minuten extra.
  • Gebruik nu een schuimspaan om eventueel schuim van de bovenkant te verwijderen. Haal de pan van het vuur. Giet de hete jam in schone, droge potten. Werk netjes en vul tot net onder de rand. Sluit ze direct goed af.

3. Bewaren

  • Nu kun je kiezen: je kunt de potten een paar minuten op de kop zetten zodat de deksels vacuüm trekken. Dat is een beproefde methode, maar niet verplicht. Let op: bij sommige soorten potten kunnen zuren uit de jam reageren met de binnenkant van het deksel. Kies dus voor deksels die bestand zijn tegen zuur. In dat geval is het op de kop zetten juist een aanrader.
  • Laat de potten vervolgens afkoelen op een droge doek. Bewaar ze op een donkere, koele plek. Na openen altijd in de koelkast bewaren.
Trefwoord Kwetsenjam maken