Hoe kruisbessensap maken?
Kruisbessensap maken doe je te beginnen met het zorgvuldig wassen van de bessen. Daarna kook je ze in een beetje water zodat ze hun sap loslaten. Het sap wordt vervolgens gezeefd, opnieuw kort gekookt en warm gebotteld. Zo blijft het lang houdbaar zonder dat je conserveringsmiddelen hoeft te gebruiken. Deze methode is eenvoudig en betrouwbaar. Je hebt alleen een goede pan, een neteldoek of fijne zeef en steriele flessen nodig. Voor het mooiste resultaat werk je rustig en schoon. Neem er de tijd voor en geniet van het proces.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 20 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 55 kcal
Grote pan van minimaal vier liter inhoud
Houten lepel
Schuimspaan
Fijne zeef of neteldoek
Schone theedoek
Twee glazen flessen van ongeveer zevenhonderdvijftig milliliter
Trechter
Soeplepel of maatbeker
Eventueel een flesborstel en soda om de flessen schoon te maken
- 2 kilogram rijpe kruisbessen
- 300 milliliter water
- 200 gram suiker optioneel, naar smaak
3. Sap maken
Wanneer de bessen goed gekookt zijn en veel sap hebben afgegeven, haal je de pan van het vuur. Zet een fijne zeef of een neteldoek boven een ruime kom en giet het mengsel hierin. Laat het sap rustig uitlekken. Druk niet te hard, anders komt er pulp mee, wat het sap troebel maakt. Laat het sap zeker een half uur uitlekken. Voor helder sap kun je het daarna nogmaals zeven door een doek.
Giet het gezeefde sap terug in een schone pan. Voeg eventueel suiker toe als je het sap iets zoeter wilt maken. Breng het opnieuw aan de kook en laat het twee minuten doorkoken. Dit zorgt ervoor dat het sap goed houdbaar wordt en eventuele bacteriën verdwijnen.
4. Bottelen
Maak ondertussen de flessen goed schoon. Kook ze vijf minuten in een grote pan water of spoel ze met kokend heet water. Laat ze op een schone theedoek uitlekken met de opening naar beneden. Kook ook de deksels of doppen.
Giet het hete sap met behulp van een trechter in de warme flessen. Vul ze tot net onder de rand en sluit ze meteen goed af. Zet ze op hun kop en laat ze zo vijftien minuten afkoelen. Draai ze daarna weer rechtop en laat volledig afkoelen.
Zet de flessen daarna op een koele, donkere plek. Na één dag is het sap klaar om te drinken, maar de smaak verdiept zich na een paar dagen.
Trefwoord Kruisbessensap maken