Hoe knolselderij inmaken?
Knolselderij inmaken begint met het kiezen van stevige, verse knollen. Je schilt ze, snijdt ze in fijne reepjes of blokjes en blancheert ze kort. Daarna overgiet je ze met een heet mengsel van azijn, water, suiker en kruiden. De potten kun je daarna direct sluiten. Sommige mensen zetten ze dan ondersteboven om ze vacuüm te trekken. Dat is optioneel, maar wel handig. Let wel op: zuur kan sommige standaarddeksels aantasten. Gebruik dus inmaakdeksels die hiertegen bestand zijn, vooral als je de potten op de kop wilt zetten. Dan weet je zeker dat je product lang goed blijft.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Groente
Keuken Duits - Oostenrijks
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 38.5 kcal
Vier goed schoongemaakte inmaakpotten van vijfhonderd milliliter
Schone deksels, bij voorkeur zuur- en hittebestendig
Een grote pan voor het blancheren
Een steelpan voor het kookvocht
Eventueel een trechter en een tang om veilig te werken
- Eén flinke knolselderij van ongeveer duizend tot twaalfhonderd gram
- Voor het zuur
- Zeshonderd milliliter natuurazijn
- Vijfhonderd milliliter water
- Zestig gram kristalsuiker
- Veertig gram keukenzout
- Kruiden per pot of naar smaak
- Eén laurierblad
- Twee kruidnagels
- Tien mosterdzaadjes
- Eventueel een paar peperkorrels of korianderzaadjes
2. Inmaken
Breng in een ruime pan water aan de kook met een beetje zout. Blancheer hierin de stukjes knolselderij één tot twee minuten. Ze moeten nét iets zachter worden, maar beslist niet gaar. Giet af en spoel onmiddellijk koud af zodat het garingsproces stopt. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Maak ondertussen de inmaakvloeistof. Breng in een steelpan de natuurazijn, het water, de suiker en het zout langzaam aan de kook. Roer totdat de suiker en het zout zijn opgelost. Laat een paar minuten zacht doorkoken en zet het vuur dan uit.
Verdeel de kruiden over de bodem van de schone potten. Vul de potten daarna tot twee centimeter onder de rand met de uitgelekte knolselderij. Giet voorzichtig de hete inmaakvloeistof in de potten, totdat alles goed onderstaat. Tik zachtjes met een lepel tegen de binnenkant van de potten om luchtbellen te verwijderen.
Sluit de potten direct met schone deksels. Als je wilt, kun je de potten daarna vijf tot tien minuten ondersteboven zetten. Dat helpt om een vacuüm te trekken. Let wel op de kwaliteit van de deksels: sommige soorten worden aangetast door azijn. Gebruik daarom deksels die geschikt zijn voor zuur inmaken.
Laat de potten afkoelen en bewaar ze vervolgens op een donkere en koele plek, zoals een voorraadkast of kelder.
Trefwoord Knolselderij inmaken