Hoe harissa saus maken?
Harissa saus maken begint met het weken van gedroogde pepers en het roosteren van kruiden. Door alles rustig te pureren met olie en knoflook krijg je een dikke, pittige saus die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je de pepers goed weekt en de kruiden kort roostert om de smaak volledig vrij te laten komen.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 5 minuten min
Totale tijd 30 minuten min
Gang Bijgerecht
Keuken Tunesië
Porties 2 Flesjes
calorieën 138 kcal
Een vijzel of specerijenmolen
Een keukenmachine of blender
Een kleine koekenpan voor het roosteren van kruiden
Twee schone glazen flesjes of potten van 250 milliliter
Een trechter (voor het vullen van de flesjes)
Een kom om de pepers in te weken
- 50 gram gedroogde rode pepers bijvoorbeeld Spaanse of cayennepepers
- 4 teentjes knoflook
- 2 eetlepels komijnzaad
- 2 eetlepels korianderzaad
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 100 milliliter olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel citroensap
- Optioneel: 1 eetlepel rodewijnazijn voor extra frisheid
2. Saus maken
Rooster intussen het komijnzaad, korianderzaad en karwijzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij en blijf schudden of roeren, want de zaadjes mogen niet verbranden. Als ze beginnen te geuren, zijn ze klaar. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in een vijzel of molentje.
Doe de geweekte pepers, fijngehakte knoflook, gemalen specerijen, paprikapoeder, tomatenpuree, citroensap, zout en rodewijnazijn in een blender of keukenmachine. Giet de olijfolie er langzaam bij terwijl je mixt tot er een gladde saus ontstaat. Proef en voeg eventueel wat extra olie, citroensap of zout toe naar smaak.
Schep de harissa in de schone flesjes met behulp van een trechter. Druk de saus goed aan zodat er zo min mogelijk lucht in zit. Sluit direct af met een goed passende dop of deksel.
Trefwoord Harissa saus maken