Hoe harissa kruiden maken?
Harissa kruiden maken begint met het kiezen van de juiste pepers. Voor een milde variant kun je bijvoorbeeld paprika of milde rode pepers gebruiken, voor een pittige smaak kies je rode Spaanse pepers of cayenne. Belangrijk is dat de specerijen goed droog zijn, zodat het mengsel langer houdbaar blijft en de aroma’s optimaal tot hun recht komen. Je roostert de specerijen voorzichtig om hun smaken te versterken en vervolgens maal je ze tot een fijn poeder. Daarna meng je alles goed door elkaar zodat je een gelijkmatig kruidenmengsel krijgt.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Kruidenmix
Keuken Tunesië
Porties 1 Portie
calorieën 335 kcal
Maatlepels
Koffiemolen of specerijenmolen
Schone pot met deksel om te bewaren
Houten lepel of klein mengbakje
- 10 rode gedroogde Spaanse pepers
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel cayennepeper optioneel, voor extra pit
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad, korianderzaad en karwijzaad toe. Rooster de zaden 2 tot 3 minuten terwijl je regelmatig roert. Je ruikt de geuren vrijkomen en dat betekent dat de aroma’s goed tot ontwikkeling komen. Pas op dat de zaden niet verbranden, want dat geeft een bittere smaak.
Terwijl de zaden afkoelen, verwijder de steeltjes van de gedroogde pepers en snij de zaden eruit als je het minder pittig wilt. Doe de pepers in dezelfde droge koekenpan en rooster ze 1 tot 2 minuten, zodat ze licht krokant worden en de smaak intenser. Laat ze daarna volledig afkoelen.
Maal de geroosterde zaden en pepers samen in een koffiemolen of specerijenmolen tot een fijn poeder. Voeg vervolgens het gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder, zout en eventueel cayennepeper toe. Meng alles goed door elkaar met een houten lepel of in een klein bakje. Zorg dat het poeder egaal verdeeld is, zodat elke portie dezelfde smaak heeft.
Trefwoord Harissa kruiden maken