Ga terug
Klein

Hoe groenlof invriezen

Hoe groenlof invriezen? Die vraag krijg ik regelmatig, zeker van mensen die niet gewend zijn om groene bladgroenten te bewaren. Het is gelukkig heel eenvoudig, als je maar rustig werkt en de stappen goed volgt. Door de groente eerst even kort te blancheren, stop je de werking van enzymen die de smaak en kleur kunnen aantasten. Daarna koelt de groente snel af, zodat er geen nasudder ontstaat en de structuur stevig blijft.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 22 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 17 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Vergiet
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Kom met ijskoud water
  • Vriezerzakjes of bakjes

Ingrediënten
  

  • Groenlof hoeveelheid naar wens
  • Water om te blancheren
  • Water met ijs om te koelen

Bereiding
 

  • Trek de bladeren los en spoel alles grondig onder stromend water. Controleer extra goed bij de nerf omdat daar wel eens wat aarde achterblijft. Neem even de tijd, want een schone basis maakt het hele proces beter.
  • Snij de groenlof in stukken. Dit kan in repen of in grovere stukken, precies zoals jij het wilt gebruiken in je gerechten. Hoe fijner je snij, hoe sneller de groente later ontdooit en meekookt.
  • Breng een grote pan water aan de kook. Zodra het water borrelt, voeg je de snijsels toe en laat je dit ongeveer twee minuten meekoken. Roer even zodat alle bladeren goed onder water komen.
  • Schep de geblancheerde groenlof uit de pan en doe deze direct in de kom met ijswater. Hierdoor stopt het garingsproces meteen. Laat dit een minuut of twee liggen tot het goed is afgekoeld.
  • Laat de groenlof uitlekken in een vergiet. Dep eventueel droog met een schone doek. Verdeel de groente in porties en doe deze in vriezerzakjes of bakjes. Sluit goed af en druk zoveel mogelijk lucht eruit.
  • Plaats de porties in het koudste deel van de vriezer. Zorg dat de zakjes eerst plat liggen, hierdoor vriezen ze gelijkmatiger in en kun je ze later beter stapelen.
Trefwoord Groenlof invriezen