Hoe gist invriezen?
Gist invriezen is niet ingewikkeld, maar vraagt wat aandacht voor detail. Als je het goed aanpakt, heb je altijd een voorraadje klaar liggen. Zo hoef je nooit halsoverkop naar de winkel als je zin hebt om brood, pizzadeeg of iets anders met gist te maken.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Vriestijd 1 dag d
Totale tijd 1 dag d 10 minuten min
Gang Overig
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 104.9 kcal
Snijplank
Scherp mes
Bakpapier of aluminiumfolie
Diepvrieszakje of diepvriesdoosje
Watervaste stift voor de datum
Eventueel een keukenweegschaal
- Verse gist bijvoorbeeld één blokje van 42 gram
Verse gist is kwetsbaar, maar toch verrassend goed in te vriezen als je het juist aanpakt. Belangrijk is dat je de gist goed beschermt tegen uitdroging en vriesbrand. Je begint met het in kleine porties snijden. Doe dit met een scherp mes op een schoon plankje. Denk aan porties van 10 gram of 20 gram, afhankelijk van hoeveel je meestal gebruikt per keer.
Wikkel elk blokje gist stevig in een stukje bakpapier of aluminiumfolie. Stop de verpakte blokjes vervolgens in een diepvrieszakje of, nog beter, in een goed afsluitbaar diepvriesdoosje. Druk de lucht zoveel mogelijk uit het zakje als je die gebruikt. Schrijf de datum van invriezen erop, zodat je weet hoelang het er al in ligt.
Leg het daarna direct in het koudste gedeelte van je vriezer, bij voorkeur op min twintig graden. Zo blijft de gist het langst actief.