Hoe dragon drogen?
Dragon drogen kun je op verschillende manieren doen: aan de lucht, in een oven of in een voedseldroger. Het belangrijkste is dat je verse, gezonde takken gebruikt die nog niet in bloei staan. Het ideale moment om te oogsten is net voor de bloei, dan zit de plant vol met etherische oliën en is de smaak het krachtigst. Spoel de dragon niet af met water, want dan blijft er vocht achter tussen de blaadjes wat het drogen belemmert. Gebruik een droge kwast of doek om eventueel vuil te verwijderen.
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Drogen 6 uur uur
Totale tijd 6 uur uur 20 minuten min
Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 49 kcal
ongeveer 100 gram verse dragon (bij voorkeur vlak voor de bloei geoogst)
keukentouw of elastiekjes (voor lucht drogen)
een schone schaar of snoeischaar
voedseldroger of oven (optioneel)
bakpapier (bij gebruik van een oven)
luchtdichte potten of glazen potten met goed sluitend deksel
Aan de lucht drogen
Bundel vijf tot zeven takjes dragon samen en bind ze vast met keukentouw of een elastiekje. Hang de bosjes ondersteboven op een warme, droge en goed geventileerde plek, uit de zon. Een zolder of beschutte veranda werkt goed. Laat de dragon twee tot drie weken hangen tot de blaadjes krokant aanvoelen en makkelijk afbrokkelen.
In de oven drogen
Als je sneller resultaat wilt, kun je dragon ook in de oven drogen. Verwarm de oven op de laagste stand, rond de 40 tot 50 graden Celsius. Spreid de takjes dragon uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de ovendeur op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. Controleer elk half uur. Na ongeveer anderhalf tot twee uur zouden de blaadjes droog moeten zijn. Ze mogen niet verbranden of donker verkleuren.
3. Strippen en bewaren
Als de dragon volledig droog is, kun je de blaadjes voorzichtig van de stengels ritsen. Wrijf ze eventueel nog wat fijner tussen je vingers. Bewaar ze in een schone glazen pot met een goed sluitend deksel, op een donkere, koele plek.