Ga terug
klein

Hoe citroensaus maken?

Citroensaus maken begint met het kiezen van goede, rijpe citroenen. Je gebruikt zowel het sap als de schil, dus neem biologische exemplaren als je kunt. De basis van de saus is een combinatie van vers citroensap, suiker, maïzena en water. Daarna voeg je boter toe voor romigheid en eventueel een eidooier om het geheel iets te binden en fluwelig te maken. Laat alles rustig inkoken tot een gebonden saus. Daarna afvullen in gesteriliseerde flesjes en laten afkoelen.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Saus
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 110 kcal

Benodigdheden

  • 2 gesteriliseerde glazen flesjes van 250 milliliter
  • Citruspers
  • Rasp
  • Steelpan met dikke bodem
  • Garde
  • Maatbeker
  • Trechter
  • Schone doek

Ingrediënten
  

  • 6 citroenen ongeveer 250 milliliter sap en de rasp van 3
  • 350 milliliter water
  • 150 gram suiker
  • 30 gram maïzena
  • 1 eidooier
  • 30 gram boter
  • 1 snufje zout

Bereiding
 

  • Rasp eerst de schil van 3 van de 6 citroenen. Zorg dat je alleen het gele deel raspt, het witte is bitter. Pers vervolgens alle 6 citroenen uit en meet ongeveer 250 milliliter sap af.
  • Doe de suiker, het zout en de maïzena in een steelpan en meng dit goed. Voeg daarna het koude water toe en roer met een garde tot het mengsel glad is. Voeg dan het citroensap en de rasp toe. Breng dit langzaam aan de kook op middelhoog vuur en blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Als het begint te borrelen en de saus indikt, haal je de pan van het vuur. Klop de eidooier los in een kommetje en voeg er een paar eetlepels van de warme saus aan toe om het te temperen. Giet dit mengsel dan al roerend bij de rest van de saus in de pan. Zet de pan nog 1 minuut op laag vuur terwijl je blijft roeren, zodat het ei zachtjes bindt, maar niet stolt.
  • Haal van het vuur en voeg de boter toe. Roer tot die volledig is gesmolten. Giet de saus met behulp van een trechter in de gesteriliseerde flesjes. Sluit ze goed af en laat afkoelen op kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet.
Trefwoord Citroensaus maken