Ga terug
Klein

Hoe barbecuesaus wecken?

Voor barbecuesaus wecken begin je natuurlijk eerst met het maken van de saus zelf. Zodra de saus klaar is, vul je de warme saus in schone, voorverwarmde weckpotten en verhit je deze vervolgens in een weckketel of grote pan. Het vacuüm dat tijdens het afkoelen ontstaat, zorgt ervoor dat de saus maandenlang houdbaar blijft zonder dat je conserveermiddelen nodig hebt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Wecken 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Saus
Keuken Amerikaans
Porties 4 Weckpotten van 500 milliliter
calorieën 172 kcal

Benodigdheden

  • 4 schone weckpotten van 500 milliliter met rubberen ringen en klemmen
  • Grote pan of weckketel
  • Keukenweegschaal
  • Houten lepel of garde
  • Trechter met brede opening
  • Pollepel
  • Schone doek

Ingrediënten
  

  • 800 gram tomatenblokjes uit blik of verse gepelde tomaten
  • 250 gram ui fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 250 milliliter appelazijn
  • 120 milliliter water
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder of meer naar smaak
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper

Bereiding
 

  • Begin met het schoonmaken van de weckpotten. Was de potten, deksels en ringen grondig in heet water met wat afwasmiddel en spoel ze goed na. Zet ze daarna in een pan met heet water om te steriliseren. Laat ze daar staan tot je de saus gaat vullen.
  • Verhit in een ruime pan een scheutje olie en fruit de ui op laag vuur tot deze zacht en glazig wordt. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak die kort mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en laat dit een paar minuten meebakken, zodat de puree iets zoeter van smaak wordt.
  • Voeg de tomatenblokjes toe, gevolgd door de basterdsuiker, appelazijn, water, honing, mosterd, worcestersaus, paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper. Roer alles goed door elkaar. Laat de saus vervolgens zachtjes pruttelen op laag vuur, met de deksel half op de pan, gedurende ongeveer 45 minuten. Roer regelmatig, zodat de saus niet aanbrandt.
  • Wanneer de saus goed is ingekookt en dikker van structuur is geworden, pureer je hem met een staafmixer tot een glad geheel. Proef even en pas eventueel de smaak aan. Als de saus nog te dun is, laat hem dan nog enkele minuten inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Gebruik de trechter om de hete saus in de warme weckpotten te schenken, laat ongeveer 2 centimeter ruimte tot de rand vrij. Veeg eventuele spetters van de rand, plaats de rubberring op het deksel en sluit de pot met de klemmen.
  • Plaats de gevulde potten in een weckketel of grote pan met heet water. Zorg dat de potten volledig onder staan. Breng het water op een temperatuur van 90 graden Celsius en laat de potten 30 minuten wecken. Haal ze daarna voorzichtig uit het water en laat ze afkoelen op een handdoek, zonder ze te verplaatsen.
  • Wanneer de potten volledig zijn afgekoeld, verwijder je de klemmen en controleer je of het vacuüm goed is ontstaan. De deksel hoort stevig vast te zitten. Label elke pot met datum en inhoud, zodat je precies weet wat erin zit.
Trefwoord Barbecuesaus wecken