Hoe appelgelei maken?
Appelgelei maken doe je door te beginnen met het koken van stukjes appel met water tot je een geurige brij krijgt. Die brij zeef je rustig uit zonder te duwen, zodat het sap helder blijft. Daarna voeg je suiker en citroensap toe, en kook je het sap in tot het gaat geleren. De hete gelei giet je in gesteriliseerde potten. Zet ze eventueel kort op hun kop om vacuüm te trekken, al is dat optioneel. Let op: zuur kan sommige deksels aantasten, dus kies voor zuurresistente deksels als je ze op de kop zet.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 15 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 40 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 266 kcal
Grote kookpan
Zeef of neteldoek
Kom of pan om het sap op te vangen
Pollepel
Schone glazen jampotten met schroefdeksel
Eventueel trechter en schuimspaan
- 2000 gram zure appels zoals Goudreinetten of Elstar
- 1500 milliliter water
- 1 citroen alleen het sap
- 1000 gram geleisuiker type speciaal voor sap, dus 2:1 of 3:1 afhankelijk van je voorkeur
Snij de appels in grove stukken. Je hoeft ze niet te schillen of klokhuizen te verwijderen, alles mag mee. De pitten bevatten namelijk pectine, wat de gelei helpt te binden. Doe de appelstukken in een grote pan en giet het water erbij. Breng dit langzaam aan de kook en laat het geheel ongeveer 45 minuten zachtjes sudderen tot de appels helemaal zacht zijn.
Zodra je merkt dat alles goed uit elkaar valt, giet je de massa door een zeef of een neteldoek in een kom. Laat dit gerust een nacht uitlekken in de koelkast. Druk niet op de pulp, anders wordt je sap troebel. Het sap dat je overhoudt, is de basis van je gelei.
Meet hoeveel sap je hebt, en voeg hier de geleisuiker aan toe volgens de verhouding op de verpakking (bijvoorbeeld 1000 gram suiker op 1500 milliliter sap). Voeg het citroensap toe voor een frisse toets en extra pectine. Breng het geheel al roerend aan de kook.
Laat de gelei goed doorkoken, meestal drie tot vijf minuten vanaf het moment dat het mengsel volop borrelt. Doe de geleitest door een lepeltje op een koud schoteltje te druppelen. Als het stolt, is de gelei klaar.
Schep schuim af met een schuimspaan en giet de gelei in gesteriliseerde potten. Sluit ze direct af met de deksels. Zet ze eventueel enkele minuten op de kop om vacuüm te trekken. Dit is optioneel. Bij sommige deksels kan het zuur schade aanrichten, dus gebruik deksels die hiervoor geschikt zijn of laat de potten rechtop staan.
Trefwoord Appelgelei maken