Hoe appel-rozemarijn jam maken?
Appel-rozemarijn jam maken doe je met stevige appels, die goed koken, maar hun smaak behouden. Kies bijvoorbeeld Elstar of Jonagold. De rozemarijn voeg je pas aan het einde toe, zodat de geur fris blijft. Je begint met het schillen, klokhuizen verwijderen en het klein snijden van de appels. Daarna kook je ze zachtjes tot moes. Samen met geleisuiker laat je het geheel goed doorkoken. Aan het einde meng je er de fijngehakte rozemarijn door. Zo ontstaat een smeuïge jam met een verrassende twist.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Afkoelen 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 50 minuten min
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 204 kcal
grote kookpan met dikke bodem
Houten lepel
Staafmixer of pureestamper
Scherp mesje
Snijplank
Weckpotten of jampotten van 250 milliliter, goed uitgekookt
Trechter of soeplepel voor het vullen
Keukendoek om potten schoon te maken
- 1 kilogram appels bij voorkeur Elstar of Jonagold
- 600 gram geleisuiker 2:1
- 100 milliliter versgeperst citroensap
- 2 takjes verse rozemarijn
- 100 milliliter water
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij ze in kleine stukjes. Doe ze in een pan met het water en het citroensap. Breng alles rustig aan de kook. Laat het op laag vuur zo'n twintig minuten pruttelen tot de appels zacht zijn en uit elkaar vallen. Roer regelmatig zodat het niet aankoekt.
Pureer de gekookte appels met een staafmixer tot een grove of fijne moes, afhankelijk van je voorkeur. Voeg dan de geleisuiker toe en roer goed door. Zet het vuur wat hoger en laat het mengsel al roerend aan de kook komen. Laat het daarna zeker vier minuten stevig doorkoken. Blijf roeren.
Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze zeer fijn. Voeg ze pas helemaal aan het einde toe. Roer goed door. Haal de pan van het vuur.
Schenk de hete jam met behulp van een trechter of soeplepel in de steriele potten. Vul ze tot net onder de rand. Sluit de potten meteen af met de deksels. Zet ze kort ondersteboven, zo zuigt het deksel vacuüm. Na tien minuten weer omdraaien en laten afkoelen.
Trefwoord Appel-rozemarijn jam maken