Ga terug
klein

Hoe appel druivensap maken?

Appel druivensap maken begint met rijp en vers fruit. Je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig, een eenvoudige passevite of neteldoek kan al genoeg zijn om sap te persen. Het proces vraagt vooral tijd en aandacht, geen haast. Eerst kook je het fruit zacht, daarna scheid je het sap van de pulp en tenslotte verhit je het nog een keer om het sap goed houdbaar te maken. Dit recept is voldoende voor ongeveer twee flessen van elk ongeveer zevenhonderdvijftig milliliter.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Drinken
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 54 kcal

Benodigdheden

  • 1 Grote pan met deksel
  • 1 Fijne zeef of neteldoek
  • 1 passevite of stamper
  • 1 Grote kom
  • 1 Trechter
  • 2 goed gereinigde flessen van elk ongeveer 750 milliliter
  • Eventueel een flesseborstel om schoon te maken

Ingrediënten
  

  • 1500 gram appels bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
  • 750 gram blauwe druiven bij voorkeur pitloos
  • 250 milliliter water
  • Eventueel 1 eetlepel citroensap
  • Eventueel 1 eetlepel honing of suiker naar smaak

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het wassen van het fruit. Verwijder eventuele rotte plekjes, snij de appels in stukken en haal het klokhuis eruit. De schil mag blijven zitten. Druiven van de steeltjes ritsen en ook goed spoelen.

2. Sap maken

  • Doe het fruit samen in een ruime pan met ongeveer 250 milliliter water. Zet het vuur op middelhoog en laat alles rustig koken met de deksel erop. Roer af en toe door, zodat niets aanbrandt. Laat dit ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten zachtjes koken, tot de appels uit elkaar vallen en de druiven hun sap hebben losgelaten.
  • Neem vervolgens de pan van het vuur. Plaats een zeef of neteldoek boven een grote kom en giet het fruitmengsel daarin. Laat het rustig uitlekken. Als je een neteldoek gebruikt, kun je voorzichtig wringen voor wat extra sap, maar druk niet te hard, anders wordt het troebel. Gooi de pulp weg of gebruik het in appelmoes of compote.
  • Verwarm het sap nog een keer in een schone pan, voeg eventueel een beetje citroensap toe voor de frisheid en stabiliteit. Wie zoet sap wil, kan nu ook een beetje honing of suiker toevoegen, maar dat hoeft niet. Breng het sap aan de kook en giet het daarna met een trechter direct in de warme, goed gereinigde flessen. Sluit ze meteen goed af.
  • Laat de flessen afkoelen op het aanrecht. Wie wil kan ze op hun kop zetten, zodat het deksel vacuüm trekt. Dit is optioneel. Let op: sommige metalen deksels kunnen worden aangetast door het zuur van het sap, dus gebruik liever speciale inmaakdeksels die hiertegen bestand zijn.
Trefwoord Appel druivensap maken